Actual

Fiica unui fost șef al Masoneriei, din nou personaj de scandal. A mințit că are studii în Anglia și a ajuns directorul ICR Londra

Fiica unui fost șef al Masoneriei, din nou personaj de scandal. A mințit că are studii în Anglia și a ajuns directorul ICR Londra

A vrut să ocolească legea, dar, se pare că nu i-a ieșit. Catinca Maria Nistor, numită de Parlamentul României în funcția de director al Institutului Cultural Român din Londra, fără concurs, nu a absolvit și nici măcar nu a urmat cursurile prestigioasei univesități London School of Economics, care sunt menționate în CV, ca fiind absolvite, în anul 2010. Și mai mult decât atât, chiar și în declarația ei publică, la audierea comisiei, Catinca Nistor a spus la fel, precum era scris pe foaia de prezentare personală.

Fiica unui fost șef al Masoneriei, din nou personaj de scandal. A mințit că are studii în Anglia și a ajuns directorul Institutului Cultural Român din Londra

În declarația publică făcută în fața parlamentarilor români la audierea din comisia de specialitate pentru postul de conducere al ICR Londra, Catinca Nistor s-a prezentat așa: „Bună ziua tuturor, mă numesc Catinca Maria Nistor, absolventă a Facultății de Drept, absolventă a London School of Economics, absolventă a Universității Naționale de Teatru și Cinematografie, absolventă și a cursului de manager cultural organizat de Ministerul Culturii…”

Înregistrarea video de la audiere arată nemulțumirea unora dintre senatori privind pregătirea și competența Catincăi Nistor. Un senator a propus amânarea votului, după ce candidata nu a putut să spună care sunt principalele sale două obiective pentru mandatul de 4 ani pe care urmează să-l ocupe.

Catinca Nistor a trecut în CV-ul său public, inclusiv pe site-ul de profile profesionale Linkedin, că a urmat studii de licență sau aferente licenței (undergraduate) la LSE, specializarea Management, în anul academic 2009-2010.

Edupedu.ro a transmis o solicitare către instituția britanică de învățământ superior The London School of Economics, întrebând dacă persoana Catinca Maria Nistor, a fost studentă sau absolventă a programului de Managment, nivel licență, al LSE. Răspunsul oficial nu a întârziat să apară:

„Nu avem înregistrată nicio persoană cu acest nume care a urmat sau a absolvit LSE” („We have no record of anyone of this name as having attended, or graduated from, LSE”) se arată în răspunsul oficial transmis.

O istorie lungă și tumultoasă

Nistor este este fiica actorului român Stelian Nistor, fost lider al Lojei Masonice de rit scoțian, care are sediul central la Londra. Părinții Catincăi Nistor sunt nașii de cununie ai fostului președinte al Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea (PSD), despre care s-a spus că și el este mason.

Catinca Nistor a fost timp de aproximativ un an director interimar al Teatrului Bulandra, în mandatul primarului Gabriela Firea (PSD), și a fost dată afară după un protest public al actorilor acestui teatru. La conducere a venit actorul Vlad Zamfirescu. Ulterior, fosta directoare a fost trimisă în judecată de noua conducere interimară pentru că și-ar fi atribuit sume de bani necuvenite.

În primă instanță, pe 19 septembrie 2021, Tribunalul București a decis să anuleze contractele încheiate pe drepturi de autor și a obligat-o pe Nistor să returneze teatrului aproape 7.000 de euro. Decizia nu este, însă, definitivă.

Catinca Nistor consideră că ceea ce s-a întâmplat la Bulandra în timpul interimatului său o va ajuta „în următoarea misiune”.

„Experiența de 11 luni de asigurare a interimatului Teatrului Bulandra, luni care au cuprins chiar perioada începutului pandemiei și am întâlnit situații dificile, în primul rând din punct de vedere financiar, care m-au făcut să mă folosesc de toate resursele pe care le-am avut și experiența aceasta cred că mă va ajuta în următoarea misiune, pe care urmează să o încep”, a spus Catinca Nistor în timpul audierii de la Senat, despre situația de la Teatrul Bulandra.

Contactată de Edupedu.ro pentru un punct de vedere, Catinca Nistor nu a răspuns apelurilor telefonice și nici mesajelor trimise, până la ora publicării articolului. Nici în cursul zilei de azi, 20 mai 2022, angajata ICR Londra nu a oferit explicații despre CV-ul său.