Actual

Final de proces. Jurnalistul Romeo Couți a câștigat definitiv procesul intentat soției directorului TVR Cluj și CNCD

Final de proces. Jurnalistul Romeo Couți a câștigat definitiv procesul intentat soției directorului TVR Cluj și CNCD
FOTO: evenimentul zilei

După trei ani de procese, Romeo Couți, jurnalist TV senior la TVR Cluj, a câștigat definitiv procesul intentat soției directorului TVR Cluj, Emese Gelmărean-Vig, şi Consiliului Naţional Pentru Combaterea Discriminării (CNCD).

Înalta Curte de Casație și Justiție a anulat în parte Hotărârea nr.530/09.09.2019 emisă de CNCD, după ce Emese Gelmărean-Vig a făcut o plângere, în urmă cu trei ani, către Consiliu în care îl acuza pe Romeo Couți că ar fi manifestat un tratament diferenţiat, discriminatoriu şi de hărţuire împotriva sa.

Final de proces. Jurnalistul Romeo Couți a câștigat definitiv procesul intentat soției directorului TVR Cluj și CNCD

„Admite recursul formulat de reclamantul Couţi Romeo împotriva Sentinţei civile nr. 180/2020 din 19 noiembrie 2020 pronunţate de Curtea de Apel Cluj – Secţia a III-a Contencios Administrativ şi Fiscal.

Casează sentinţa civilă recurată şi rejudecând: Admite acţiunea formulată de reclamantul Couţi Romeo în contradictoriu cu pârâţii Gelmărean-Vig Emese şi Consiliul Naţional Pentru Combaterea Discriminării.

Anulează în parte Hotărârea nr.530/09.09.2019 emisă de Consiliul Naţional Pentru Combaterea Discriminării, cu privire la punctele 3 şi 4 din dispozitiv.

Obligă intimaţii – pârâţi Consiliul Naţional Pentru Combaterea Discriminării şi Gelmărean-Vig Emese la plata în favoarea recurentului – reclamant Couţi Romeo a sumei de 4240 lei, reprezentând onorariu de avocat la fond, a sumei de 2500 lei reprezentând onorariu de avocat în recurs şi a sumei de 555 lei, bilet de avion şi taxe de aeroport, cu titlu de cheltuieli de judecată. Definitivă.

Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor de către grefa instanţei, conform art. 402 din Codul de procedură civilă, astăzi, 25 octombrie 2022.”

Emese Gelmărean-Vig a acuzat că este hărtuiță la locul de muncă, pe motiv că Romeo Couți, care ocupa funcția de director al TVR Cluj în acea perioadă,  i-a solicitat în mod repetat să pună la dispoziția studioului arhiva redacției minorități maghiare, nefiind foarte clară evidența și situația materialelor produse de-a lungul anilor în această redacție. Emese era coordonatoarea secției minorități și avea în atribuții și gestionarea arhivei, potrivit gazetadecluj.ro.

Emese Gelmărean-Vig este autoarea unui documentar controversat „O mie de ani în Transilvania, o sută de ani în România”, contestat de majoritatea istoricilor români și lansat în 2018 când România sărbătorea Centenarul.

Documentarul a fost finanțat de Guvernul de la Budapesta cu un milion de euro.