Actual International

Firma producătoare de dorne militare a refuzat banii Ucrainei, strânși din donații. Gest fără precedent

Firma producătoare de dorne militare a refuzat banii Ucrainei, strânși din donații. Gest fără precedent
Twitter

O gazdă TV ucraineană a strâns, prin donații publice, 20 de milioane de dolari pentru a cumpăra drone Bayraktar. Compania care le producea a refuzat banii și a spus că le vor dona dronele

Producătorul turc de apărare Baykar a declarat că a refuzat cele 20 de milioane de dolari și, în schimb, îi va dona Ucrainei trei drone militare.

Baykar a scris într-o declarație de luni că a aflat despre o campanie de strângere de fonduri pornită pentru a cumpăra dronele Bayraktar TB2, adăugând: „Baykar nu va accepta plata pentru TB2 și va trimite gratuit 3 UAV-uri pe frontul de război din Ucraina”.

UAV-urile – vehicule aeriene fără pilot – sunt cunoscute mai frecvent ca drone.

Tipuri de drone militare

„Solicităm, totuși, ca fondurile să fie remise oamenilor care se luptă să supraviețuiască, în fiecare zi, în Ucraina”, a spus Baykar.

Banii au fost strânși printr-o campanie condusă de personalitatea TV ucraineană Serhiy Prytula, potrivit agenției de știri ucrainene Ukrinform.

Prytula a sărbătorit atingerea cifrei țintă într-un tweet din 24 iunie, spunând că a durat doar trei zile. Planul inițial pare să fi fost obținerea a patru drone.

Baykar produce patru tipuri de drone și nu este clar ce model intenționează să trimită în Ucraina

Faimoasele sale drone Bayraktar TB2 – cunoscute popular sub numele de „Bayraktars” – au un statut aproape mitic în Ucraina. Războiul în curs împotriva Rusiei este primul conflict major în care au fost folosite dronele Bayraktar.

Capacitatea lor de a ținti cu precizie coloanele de tancuri rusești a fost un salt relevant în faza incipientă de apărare a Ucrainei și chiar a inspirat inventarea unui cântec popular viral.

În declarația de luni, Baykar spunea că a fost „atins de solidaritatea [ucrainenilor] și de hotărârea în fața provocărilor aparent de netrecut”, adăugând: „Baykar se roagă pentru o rezoluție justă și o pace durabilă”.

Potrivit Ukrinform, unul dintre co-directorii Baykar, Selcuk Bayraktar, este căsătorit cu fiica președintelui turc, Recep Tayyip Erdoğan.

Rusia s-a opus anterior vânzării dronelor de către Baykar, pentru Ucraina, dar oficialii turci au remarcat că Baykar este o companie privată și că Rusia nu poate avea nicio pretenție în legătură cu acordurile internaționale.

Turcia a găzduit discuții de pace între Rusia și Ucraina la sfârșitul lunii martie, unde un consilier al președintelui Volodymyr Zelenskyy, Mihail Podolyak, a pozat cu un alt co-director Baykar, fratele lui Selcuk, Haluk Bayraktar.

Turcia a refuzat să impună sancțiuni Rusiei, creând condiții favorabile pentru oligarhii care fug din țară și super-yacht-urile acestora; câteva au fost zărite în apele turcești.