Actual Economic

Florin Cîţu cere retragerea ministrului Adrian Câciu şi o analiză pentru cum sunt cheltuiţi banii de la Finanţe

Florin Cîţu cere retragerea ministrului Adrian Câciu şi o analiză pentru cum sunt cheltuiţi banii de la Finanţe

Fostul premier Florin Cîţu îi cere preşedintelui PSD, Marcel Ciolacu să-l retragă pe ministrul Finanţelor, Adrian Câciu. Cîţu susţine că România a plătit o dobândă de 9,7% pentru 500 de milioane şi în acest ritm riscă să intre în incapacitate de plată.

Florin Cîţu cere retragerea ministrului Adrian Câciu şi o analiză pentru cum sunt cheltuiţi banii de la Finanţe

”Marcel Ciolacu trebuie să-l retragă pe ministrul finanţelor. Astăzi a plătit o dobânda de 9.7% pentru 500 milioane lei (cea mai mare dobânda din 2010 şi până acum). România prin MF-PSD arată că este disperată după bani şi plăteşte oricât”, a scris pe Facebook, Florin Cîţu.

Potrivit acestuia, următoarea licitaţie este peste 3 zile.

”Dacă MF-PSD plăteşte 10% dobândă, România intră în incapacitate de plată în perioada următoare. Este momentul ca Marcel Ciolacu să se gândească la români şi să nu se mai gândească doar la voturi”, a mai scris Cîţu.

Fostul preşedinte al PNL a mai afirmat că guvernările liberale din 2020 si 2021 au plătit o dobândă medie de 3.4%.

Fostul premier cere şi o analiză a activităţii Ministerului de Finanţe în acest an

În urmă cu câteva zile, Florin Cîţu a declarat că în următoarea şedinţă a conducerii PNL va cere un vot pentru analizarea activităţii Ministerului de Finanţe în acest an, susţinând că acest minister dă mai mulţi bani pe dobânzi decât tot bugetul Ministerului Transporturilor.

„Parlamentul României, prin comisiile de buget finanţe sau o comisie specială de anchetă, cheamă MF-PSD pentru a da explicaţii referitoare la activitatea financiară în anul 2022. În 2022, MF-PSD a plătit o dobândă medie de 7,2% pentru împrumuturi (ieri MF-PSD a plătit o dobândă de 9,35%). În 2021 şi 2020, guvernele liberale au plătit în medie 3,3% (pentru PSD-işti, 3,3 < 7,2). Problema este ca în 2022 există banii din PNRR care au dobândă zero, dar MF-PSD nu-i foloseşte”, a spus Cîţu.

Potrivit lui Cîţu, cheltuielile cu dobânzile în buget au ajuns la maxim istoric.

„În 2022, MF dă mai mulţi bani pe dobânzi decât tot bugetul Ministerului Transporturilor, de exemplu. Este aceasta strategia PSD de a ţine România subdezvoltată? În 2022, deşi se spune că veniturile la buget sunt mai mari, MF-PSD împrumută cea mai mare sumă din istorie, cu aproximativ 19 miliarde lei mai mult ca în 2021. MF-PSD trebuie să vină să explice în comisia de anchetă de ce îndatorează România când spune că are venituri mai mari şi are la dispoziţie şi banii din PNRR”, a mai declarat fostul premier.

El subliniază că deficitul bugetar a crescut la rectificarea bugetară din august în condiţiile în care dobânzile sunt în creştere şi veniturile bugetare aparent mai mari.

„MF-PSD trebuie să vină să explice de ce a decis creşterea deficitului bugetar, care înseamnă împrumuturi mai multe. Acum, deficitul bugetar pentru 2022 este mai mare decât cel din 2021. Un deficit mai mare creşte inflaţia şi bineînţeles dobânzile. În următoarea şedinţă a conducerii PNL voi cere vot pentru analizarea activităţii MF-PSD în 2022”, spune liberalul.