Politică

Florin Cîţu critică iar: „Astfel de cârpeli nu funcţionează, sunt ţopăieli fiscale care nu au dus niciodată la nimic bun

Florin Cîţu critică iar: „Astfel de cârpeli nu funcţionează, sunt ţopăieli fiscale care nu au dus niciodată la nimic bun

Preşedintele Senatului, Florin Cîţu a declarat, marţi, despre taxa de solidaritate pe sănătate şi educaţie, dorită de PSD, că este clar că cineva care nu se pricepe sau nu ştie cum funcţionează finanţele în România. El a criticat şi intenţia de a da unele deductibilităţi pentru cei cu venituri mici.

”Nu putem să discutăm astăzi o taxă, introducem o taxă aici, mai facem ceva într-un colţ. Astfel de cârpeli nu funcţionează, ele sunt ţopăieli fiscale care nu au dus niciodată la nimic bun”, a afirmat Cîţu.

Cîţu nu uită, nu tace. „Astfel de cârpeli nu funcţionează, sunt ţopăieli fiscale care nu au dus niciodată la nimic bun”

”Este clar că cineva care nu se pricepe sau nu ştie cum funcţionează finanţele în România vine cu astfel de idei. Ştiţi foarte bine că în România a încercat şi Ponta să ne mintă cu o acciză care se duce spre infrastructură. Nu. Banii se duc în buget şi apoi sunt direcţionaţi, nu pot să aibă o destinaţie clară. Deci nu există aşa ceva”, a spus preşedintele Senatului.

Florin Cîţu a precizat că ”lucrurile au fost tranşate, pentru că premierul şi preşedintele României au spus că nu se bagă taxe noi anul acesta şi că nu susţin taxe”. ”Nu văd de ce discutăm despre taxe. Programul de guvernare nu are taxe incluse. Eu vă pot spune, ca liberal, niciodată nu voi susţine o măsură care omoară spiritul liberal în România. Punct. (..) Aceste discuţii nu există”, a afirmat el.

Despre optimizarea fiscală, Florin Cîţu a spus că există o parte de fiscalitate în PNRR, discutate cu experţi şi care sunt făcute tocmai pentru a elimina distorsiuni şi excepţii.

”Binenţeles că e complicat să ai în PNRR, să scoţi excepţii şi apoi Guvernul să adopte excepţii, ştiţi foarte bine că în agricultură s-a adoptat o măsură care reprezintă o excepţie de la Codul Fiscal. Oamenii nu mai înţeleg nimic”, a precizat Cîţu, adăugând că ”aceste discuţii au alt rol, de a distrage atenţia de la alte probleme reale pe care le avem în România”.

Întrebat dacă PNL ar accepta un impozit progresiv pentru pensiile speciale, Cîţu a spus:

”Eu vă spun că PNL nu va accepta nimic din ce va omorî spiritul liberal. Nu ştiu ce propuneri vor veni în partid şi le vom discuta, fie că va fi un BPN, un CEx, o întâlnire acolo (..) vom vedea ce propuneri sunt”, a completat el.

Despre impozitarea pensiilor speciale, Cîţu a menţionat că în PNRR este specificată acea reformă care va face ca pensiile să fie bazate pe contributivitate.

”Nu are sens să discutăm despre altceva, despre impozite, facem PNRR, luăm 30 de miliarde de euro, la dobândă zero, şi 15 miliarde sunt bani gratis, nerambursabili (..) facem acele reforme şi mergem mai departe”, a spus el, adăugând că în PNRR există ”reforma pensiilor prin care clar se elimină pensiile speciale”.

Potrivit lui Cîţu, sistemul fiscal din România este unul bun şi trebuie colectat ce avem de colectat. Despre deducerile pentru cei cu venituri mici, Florin Cîţu a spus că ”nu aşa se face o politică fiscală şi o strategie”.

”O strategie se face pe termen lung. (..) Nu putem să discutăm astăzi o taxă, introducem o taxă aici, mai facem ceva într-un colţ. Astfel de cârpeli nu funcţionează, ele sunt ţopăieli fiscale care nu au dus niciodată la nimic bun”, a mai spus Florin Cîţu.

El a continuat: ”Nu aşa se face politica fiscală, nu aruncăm nişte chestii în spaţiul public, sunteţi de acord cu 3.000, cu 6.000. Nu suntem la piaţă, astea sunt ţopăieli fiscale, nu aşa se face. A făcut şi Dragnea, a făcut şi Ponta aşa şi au distrus economia”, a precizat preşedintele Senatului, arătând că au venit liberalii la putere şi au eliminat ”acele tâmpenii”.

”Nu văd încă o strategie care să atace frontal criza care ne paşte, pentru că nu o spun eu, o spun experţii”, a arătat Cîţu, precizând că autorităţile trebuie să spună ce fac pentru a reduce inflaţia, pentru că ”este inadmisibil să stăm să ne uităm cum ne spune BNR şi ne spun Finanţele că asta e, eridică din umeri, inflaţia va fi mare până în 2023”.