Actual Politică

Florin Cîţu revine: Nu contează că PSD e condus de Ponta, Dragnea sau Ciolacu. Au acelaşi obiectiv de a suprataxa sectorul privat

Florin Cîţu revine: Nu contează că PSD e condus de Ponta, Dragnea sau Ciolacu. Au acelaşi obiectiv de a suprataxa sectorul privat

Fostul premier Florin Cîţu speră să aibă un cuvânt de spus în şedinţa coaliţiei de astăzi, argumentând că social democraţii n-au reuşit niciodată să gestioneze cum trebuie finanţele ţării. „Am scos acea acciză la carburanţi şi am redus preţul la pompă, la ideea lui Ponta, şi niciun leu nu s-a dus spre autostrăzi, iar taxa de solidaritate a fost o propunere a lui Liviu Dragnea”.

Florin Cîţu: Nu contează că PSD e condus de Ponta, Dragnea sau Ciolacu. Au acelaşi obiectiv, acela de a suprataxa sectorul privat

Prezent, marţi seară, într-o emisiune televizată, fostul premier Florin Cîţu a reacţionat râzând atunci când a fost întrebat despre creşterea impozitării marilor firme, propusă de PSD.

„Ştiţi de ce râd? Pentru că-mi aduc aminte… sunt doi foşti preşedinţi ai Partidului Social Democrat care ne-au tot dus, ne-au vorbit de taxe. Este Victor Ponta, care ne spunea că acciza la carburant trebuie să o crească pentru că va face din acei bani autostrăzi. Niciun leu nu s-a dus spre autostrăzi, am scos acea acciză la carburanţi şi am redus preţul la pompă. Şi o propunere la Liviu Dragnea, deci taxa de solidaritate este şi în programul de guvernare din 2017 al PSD. Şi eu asta spun mereu: PSD-ul îşi schimbă părul, dar năravul ba. Nu contează că PSD e condus de Ponta, Dragnea sau Ciolacu. Au acelaşi obiectiv, acela de a suprataxa sectorul privat, de a ţine sectorul privat sub control, de a supracontrola sectorul privat pentru a lua banii către propriul electorat, către baronii locali”, a declarat Florin Cîţu, la Euronews România.

„Nicolae Ciucă a venit şi a spus foarte clar: fără taxe anul acesta”

Fostul prim ministru s-a arătat nedumerit de faptul că PSD avansează asemenea teme, în condiţiile în care liderii PNL, preşedintele Iohannis şi întreg PNL s-au arătat împotriva creşterii taxelor, acest lucru fiind agreat la formarea coaliţiei cu PSD.

„Aici, din punctul meu de vedere, nici nu merită să discutăm. Preşedintele Partidului Naţional, premierul României Nicolae Ciucă a venit şi a spus foarte clar: fără taxe anul acesta. Eu aici înţeleg, pentru că există o nuanţă, fără taxe anul acesta înseamnă că nu modificăm Codul Fiscal. Că dacă modificăm Codul Fiscal anul acesta şi băgăm taxe anul viitor este o şmecherie şi eu nu cred că aşa se întâmplă”, a mai spus Cîţu.

Cîţu spune că preşedintele României a ieşit şi a spus foarte clar că nu susţine taxa de solidaritate.

„Noi, liberalii, în această coaliţie, în acel protocol pe care l-am semnat eu când eram preşedintele PNL şi votul PNL în Parlamentul României a fost dat pe un program de guvernare fără taxe. De aceea eu nu înţeleg cum în acest moment avem aceste discuţii. Eu nu mai fac parte din echipa care merge la coaliţie, dar înţeleg că în coaliţie colegii mei stau de vorbă cu cei de la PSD despre taxe, dar nu este nicio bază statutară, fundamentală, nu este nimic… a, ca discuţie de principiu, că vrem să avem un sistem fiscal diferit… haideţi să o facem, să facem conferinţe, dezbateri, să facem acest lucru, dar nu să îi zăpăcim pe oameni, pentru că două luni de zile românii nu mai ştiu la ce să se aştepte”, a adăugat Cîţu.

„Marcel Ciolacu nu vorbește în numele coaliției”

Fostul lider PNL a admis că Marcel Ciolacu este „una din vocile coaliţiei”, dar a susţinut că acesta nu vorbeşte „în numele coaliţiei” de guvernare atunci când avansează ideea introducerii de taxe noi, ci prezintă propunerile făcute de PSD.

Ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, a anunţat, marţi, la Parlament, că săptămâna aceasta coaliţia va ieşi cu decizia privind modificarea Codului Fiscal. El a confirmat că, în discuţii, este vorba foarte mult de ajustarea unor facilităţi şi creşterea deducerilor pentru persoanele cu venituri mici, iar taxa de solidaritate se doreşte mai degrabă o contribuţie pentru sistemul de educaţie şi de sănătate, două domenii unde e nevoie de investiţii masive. Ministrul spune că acest pachet va aduce la bugetul de stat între 1,2 şi 1,5 puncte procentuale din PIB.

Marcel Ciolacu nu are niciun fel de atribuţii care să ne facă pe noi, românii, să ascultăm o pledoarie despre fiscalitate din partea preşedintelui PSD

Fostul premier nu vrea să comenteze ce spune liderul social democrat despre economie.

„Eu nu aş comenta ce spune Marcel Ciolacu despre economie. Nu are nici expertiză, nu are nici experienţă, nu are niciun fel de atribuţii care să ne facă pe noi, românii, să ascultăm o pledoarie despre fiscalitate din partea preşedintelui PSD. Vă spun doar pe scurt: în România, impozitarea pe profit este de 16%, impozitul pe venit este 10%. Deci invers de ceea ce ne spune preşedintele PSD şi aş putea să dau alte exemple. (…) Toate acestea sunt ţopăieli fiscale, nu există o strategie, nu ne spune nimeni unde vrem să ajungem, ce vrem să facem cu Codul Fiscal, unde vrem să ducem România cu aceste mişcări temporare. Nu se face aşa ceva, pentru că lucrurile, o strategie de investiţii nu se face pe un Cod fiscal care are măsuri temporare”, a afirmat Florin Cîţu, marţi seară, la Euronews România.

Cîţu a reluat afirmaţiile sale mai vechi conform cărora un impozit progresiv reprezintă „o linie roşie” pentru liberali pe motiv că cei „care muncesc şi care au succes în viaţă” nu trebuie penalizaţi, ci încurajaţi.

„Eu cred că o modificare a Codului Fiscal se face în Parlamentul României, nu prin Ordonanţă de Urgenţă. Dacă vrei să modifici Codul Fiscal trebuie să fie un lucru transparent, trebuie făcut în Parlamentul României, de către toate partidele şi apoi pus pe masă, pentru că altfel, dacă o facă din Ordonanţă de Urgenţă va veni un nou Guvern (…) şi va modifica acel sistem şi nimeni nu are încredere atât timp cât e făcut prin Ordonanţă de Urgenţă”, a adăugat Cîţu, fost ministru al Finanţelor Publice.