Actual Politică

Florin Roman către Ludovic Orban: „Dle preşedinte cu memorie scurtă, în 2017 susţineaţi alegerea primarilor într-un singur tur”

Florin Roman către Ludovic Orban: „Dle preşedinte cu memorie scurtă, în 2017 susţineaţi alegerea primarilor într-un singur tur”

Deputaţii au decis că primarii să fie aleşi dintr-un singur tur de scrutin. Plenul Camerei Deputaţilor a respins, marţi, proiectul de lege privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin. Este vorba de un proiect depus în 2015 şi care a rămas blocat în comisii, la Camera Deputaţilor, timp de 7 ani.

Florin Roman către Ludovic Orban: „Dle preşedinte cu memorie scurtă, în 2017 susţineaţi alegerea primarilor într-un singur tur

Plenul Camerei Deputaţilor a respins, marţi, proiectul de lege privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin. Este vorba de un proiect depus în 2015 şi care a rămas blocat în comisii, la Camera Deputaţilor, timp de 7 ani.

Proiectul de lege are ca obiect de reglementare modificarea Legii nr.115/2015 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, pentru modificarea Legii administraţiei publice locale nr.215/2001, precum şi pentru modificarea şi completarea Legii nr.393/2004 privind Statutul aleşilor locali, în sensul modificării modalităţii de alegere a primarului.

Astfel, în situaţia în care niciun candidat pentru funcţia de primar nu a obţinut cel puţin jumătate plus unu din numărul voturilor valabil exprimate, se va organiza al doilea tur de scrutin între candidaţii clasaţi pe primele două locuri.

În dezbaterile din plen, deputatul Ludovic Orban a criticat votul de respingere a proiectului de către grupul parlamentar PNL.

”Alegerea primarilor în două tururi este fundamentală pentru o democraţie autentică”, a spus el, arătând că ”sunt comunităţi rurale unde nu este democraţie şi în care primarii se comportă ca nişte satrapi”.

Florin Roman: ”Dacă a fost un tiriplici în PNL, îl chema Ludovic Orban. Și să vă fie rușine”

”Îmi pare rău că voi, care defilaţi sub un blazon pe care nu îl meritaţi, aţi uitat că Guvernul sprijinit de voi a căzut prin moţiune, cu votul actualilor parteneri de la PSD şi cu UDMR, de asemenea cu voi în alianţă. Astăzi, arătaţi că nu mai aveţi nimic, aţi  devenit pesedişti, ca să nu spun tiriplici, cum a spus Ciolacu”, a declarat Ludovic Orban.

În replică, Florin Roman, fostul coleg de partid al lui Ludovic Orban, de altfel un apropiat al fostului preşedinte al PNL, a avut o replică destul de usturătoare.

”Domnule preşedinte cu memorie scurtă, vă amintesc că în 2017, în campania internă, mergeaţi în campanie şi le spuneaţi primarilor că nu veţi modifica de niciun fel legislaţia electorală şi că susţineţi alegerea primarilor într-un singur tur. Aşa că, dacă e cineva tiriplici, acela e Ludovic Orban”, a replicat liberalul Florin Roman, în plen.

Conflictul dintre cei doi nu este primul. Anul trecut, înainte de Ludovic Orban să demisioneze din PNL, Florin Roman i-a cerut fostului preşedinte să demisioneze şi din funcţia de deputat, întrucât e câştigată pe listele PNL.

„Înţeleg de la dl Orban ca e un pas în afara PNL. Şi mai înţeleg că săptămâna viitoare, pe final îl face şi pe al doilea. E supărat că nu mai este el preşedinte al PNL, premier, preşedinte al Camerei Deputaţilor! Şi ne vorbeşte de onoare! Dacă o faci, măcar domnule Ludovic Orban, poate îţi vei da şi demisia din funcţia de deputat câştigată pe listele PNL! Aveţi această onoare?”, a afirmat Roman în octombrie 2021.

Tot anul trecut, Roman l-a mai acuzat pe Ludovic Orban că a dat cele mai importante ministere USR.

„Să vii tu să spui, Ludovic Orban, când tu ai dat toate ministerele importante USR-ului… Era în stare să le dea tot. Am avut patru ași în mânecă: Ministerul Transporturilor, Ministerul Fondurilor Europene, Ministerul Dezvoltării, că noi vorbeam în campania electorală de dezvoltarea României. Deci toate ministerele importante, plus PNRR-ul, domnul Orban, la negocieri, cu o ușurință fantastică, pentru ca dânsul să ocupe scaunul de președinte al Camerei Deputaților, le-a cedat. Eu mă mir că nu a dat tot”.