Lifestyle

Fost polițist din Vaslui trebuie sa plătească sume uriașe pentru că a împușcat în cap un șofer fugar.

Fost polițist din Vaslui trebuie sa plătească sume uriașe pentru că a împușcat în cap un șofer fugar.
realitatea.net

După ce instanţa a schimbat încadrarea juridică a faptei, judecătorii au pronunţat un prim verdict în cazul unui poliţist vasluian trimis în judecată pentru omor, dar condamnat pentru ucidere din culpă.

Ce sancțiuni au fost stabilite până în prezent în acest caz

Familia victimei ar urma să primească daune materiale şi morale de 830.000 de lei.

Pe 9 iunie 2022, Tribunalul Iaşi l-a condamnat pe poliţistul Mihai Vizitiu la 2 ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere pentru ucidere din culpă.

Judecătorii au schimbat încadrarea juridică a faptei înainte de pronunţarea sentinţei, desi Parchetul şi familia victimei ceruseră ca acesta să fie judecat şi găsit vinovat pentru omor.

Cu toate că decizia Tribunalului Iaşi nu este definitivă,  Mihai Vizitiu a fost obligat în solidar cu IPJ Vaslui să plătească copilului victimei:

  • daune morale de 300.000 de lei
  • alocaţie lunară în cuantum de 290 de lei până când  va împlini 18 ani.

De asemenea, poliţistul şi IPJ Vaslui au fost obligaţi şi la plata a 30.000 de lei daune materiale către soţia şi părinţii victimei, respectiv:

  • părinţilor şoferului împuşcat de poliţist li s-au acordat daune morale de câte 200.000 de lei pentru fiecare,
  • soţiei victimei i s-au acordat 100.000 de lei.

Relatarea, pe scurt, a evenimentelor

În data de 15 martie 2018, Mihai Vizitiu, fost agent la Biroul Rutier Vaslui, a împuşcat mortal un bărbat de 26 de ani, care nu a oprit la un filtru rutier, iar apoi a coborât din maşina pe care o conducea şi a luat-o la fugă.

Șoferul a fost împuşcat în cap în timpul imobilizării

La momentul respectiv, șoferul avea permisul suspendat şi era anchetat în mai multe dosare penale pentru infracţiuni rutiere.

Întrucât poliţiştii fuseseră anunţaţi că bărbatul se urcase din nou la volan, un echipaj rutier a instituit un filtru la intrarea în municipiul Vaslui. Când a văzut echipajul de poliţie, bărbatul a oprit maşina, a coborât şi a luat-o la fugă. Agentul Mihai Vizitiu şi-a scos arma din dotare şi a pornit în urmărirea lui, somându-l să se oprească. La scurt timp, şoferul s-a oprit şi a ridicat mâinile în sus. Poliţistul s-a apropiat de el ca să îl încătuşeze, dar în timp ce încerca să îl imobilizeze, l-a împuşcat în cap pe şofer, după care, la scurt timp acesta a decedat, consemnează adevarul.ro

Ce a declarat polițistul și care au fost rezultatele expertizei?

Polițistul Mihai Vizitiu a declarat  că arma i s-a descărcat accidental. De asemenea, acesta a negat pe tot parcursul procesului că ar fi avut intenţia să îl omoare pe şoferul fugar.

Ulterior, din expertiza balistică a reieșit că arma nu s-a descărcat accidental, ci doar după ce s-a apăsat pe trăgaci.

Ce decizie a fost luată în cazul polițistului

Ca urmare, poliţistul a fost iniţial pus sub acuzare pentru ucidere din culpă, însă familia victimei a depus un memoriu la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie, care a preluat ulterior cercetările în Procurorii Parchetului General au schimbat încadrarea juridică a faptei din ucidere din culpă în omor cu intenţie indirectă. La acel moment s-a cerut şi arestarea preventivă a poliţistului, cerere admisă.
Chiar înainte de pronunţarea sentinţei, judecătorii Tribunalului Iaşi au schimbat încadrarea juridică a faptei din omor în ucidere din culpă, spre nemulţumirea familiei victimei, care a anunţat că va contesta decizia la instanţa superioară.