International

Fostul candidat prezidențial din Belarus, care a făcut campanie împotriva lui Lukașenko, a fost reținut

Fostul candidat prezidențial din Belarus, care a făcut campanie împotriva lui Lukașenko, a fost reținut

Un politician din opoziție, care a candidat împotriva longevivului  lider din Belarus, Alexander Lukașenko, în controversatele alegeri prezidențiale din 2020, a fost reținut, a declarat echipa sa.

Andrei Dmitriev, în vârstă de 41 de ani, este un militant și un critic vocal al președintelui țării Belarus. În prezent, acesta este copreședinte al partidului anti-Lukașenko „Tell the Truth” (Spune Adevărul). El a fost reținut miercuri în capitala țării, Minsk, potrivit unui mesaj care a fost postat pe pagina sa de Facebook.

În anunțul de pe rețeaua socială scria, de asemenea, că motivul reținerii sale nu era cunoscut la momentul respectiv.

Autoritățile belaruse nu au comentat încă scopul pentru care l-au reținut sau alte informații pe acest subiect.

Lukașenko, primul și singurul președinte al țării de la înființarea funcției în 1994, a revendicat victoria în alegerile din 2020, care au fost afectate de acuzații de fraudă electorală și de represiunea forțelor de opoziție.

Odată ce și-a anunțat victoria în fața principalei candidate a opoziției, Svetlana Tihanovskaia, sute de mii de belaruși au ieșit în stradă în semn de protest, îndemnându-l pe Lukașenko să se retragă.

Dmitriev s-a clasat pe locul al patrulea în alegeri, cu 1,2% din voturile exprimate, conform rezultatelor oficiale.

Lukașenko, un aliat apropiat al președintelui rus Vladimir Putin, a reprimat în mod violent protestele și de atunci a folosit mijloace draconice pentru a reduce la tăcere opoziția politică din interiorul țării, din interiorul Belarusului.

Grupurile pentru drepturile omului estimează că există aproximativ 1 500 de prizonieri politici în Belarus ca urmare a represiunii. Această țară este clasată ca având cel mai rău și grav regim autoritar din Europa.