Actual International

Zelenski a retras cetățenia lui Viktor Medvedciuk și altor trei politicieni din opoziție

Zelenski a retras cetățenia lui Viktor Medvedciuk și altor trei politicieni din opoziție
Infoactual/arhiva

Lui Viktor Medvedciuk și altor trei politicieni din opoziție le-a fost retrasă cetățenia ucraineană de către președintele Zelenski. Liderul de la Kiev are o explicație pe care o redăm în cele ce urmează.

Zelenski a retras cetățenia lui Viktor Medvedciuk și altor trei politicieni din opoziție. Iar măsurile de acest gen nu se vor opri aici

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei, a anunțat marți, 10 ianuarie, că a decis să retragă cetățenia ucraineană pe politicienii din opoziție Viktor Medvedchuk, Taras Kozak, Renat Kuzmin și Andriy Derkach.

Explicația apare într-un mesaj video postat pe canalul personal oficial de Telegram, unde Zelenski a spus: „Pe baza materialelor care au fost pregătite de Serviciul de Securitate al Ucrainei și de Serviciul de Stat pentru Migrație al Ucrainei, și în conformitate cu Constituția țării noastre, am decis să le retrag cetățenia a patru persoane.”

În același contxt, președintele Zelenski a anunțat numele persoanelor vizate direct:

„Acestea sunt: Andrey Leonidovich Derkach, Taras Romanovich Kozak, Renat Ravelevich Kuzmin și Viktor Vladimirovich Medvedchuk”.

Totodată, liderul de la Kiev a ținut să precizeze că acestea nu au fost „ultimele decizii de acest gen”.

Zelenski a adăugat că prin decretele sale recente a fost retrasă și cetățenia a 13 clerici ai Bisericii Ortodoxe Ucrainene canonice.

El a efectuat aceeași acțiune împotriva foștilor deputați Ihor Vasylkovskyy și Vadym Rabinovych, a oligarhului Ihor Kolomoyskyy și a omului de afaceri și șefului apărării teritoriale a regiunii Dnipropetrovsk, Hennadiy Korban.

Medvedchuk este un caz special. La 12 aprilie 2022, Zelenski însuși a raportat că Medvedchuk a fost reținut. El a fost reținut sub acuzația de trădare și de încălcare a legilor războiului. La sfârșitul lunii septembrie a anului trecut, Medvedciuk a părăsit Ucraina, ca parte a unui schimb de deținuți. Despre acesta se știe că este un apropiat al președintelui Putin.

Kozak și Kuzmin au fost aleși, de asemenea, în Rada Verkhovna, reprezentând OPZJ, în timp ce Derkach a fost, până acum, un deputat neafiliat, scrie presa externă.