Actual International

Schimbări majore în armată făcute de Putin

Schimbări majore în armată făcute de Putin
EVZ

Întrucât războiul din Ucraina nu decurge conform planului, Putin a făcut o altă schimbare, înlocuindu-l pe Serghei Surovikin, supranumit „generalul Armageddon”, la doar trei luni de când conduce asaltul.

Schimbări majore în armată făcute de Putin. Generalul Armageddon este înlocuit

Schimbarea a fost anunțată miercuri, 11 ianuarie 2023, de ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, care a declarat că înlocuirea vine ca „o creștere a nivelului de conducere a operațiunii speciale”.

Șeful Statului Major General, Valeri Gerasimov, cel mai înalt om din armata rusă, a fost însărcinat acum cu conducerea invaziei. Serghei Surovikin, supranumit „generalul Armageddon”, va rămâne ca adjunct, în ceea ce mulți vor vedea ca o retrogradare, în urma unor eșecuri majore în timpul cât a fost la conducere.

Potrivit Ministerului Apărării, modificările sunt pentru a face față criticilor și, în special, „necesității de a organiza o interacțiune mai strânsă între tipurile și armele trupelor”.

În pofida reputației sale feroce și insensibile, dobândită în Afganistan și la Moscova, unde a ordonat trupelor să împuște protestatarii pentru democrație, Surovikin nu a reușit să aibă un impact asupra războiului.

Foto: rferl.org

Un aliat cheie al fondatorului Wagner, Evgheni Prigojin, Surovkin este un soldat experimentat, după ce a condus trupe în Afganistan și Siria, însă această experiență pare să nu fi fost de ajutor în conflictul actual.

Pe de altă parte, Gerasimov este un comandant veteran din cel de-al doilea război cecen și se crede că a fost una dintre cele trei persoane implicate în planificarea invaziei, alături de Putin și Shoigu.

Acesta a vizitat linia frontului în ultimele luni, în urma unor rapoarte privind moralul scăzut și pierderile grele, și se crede că a fost implicat într-o luptă pentru putere între agențiile de securitate din Rusia.

Două tabere. Se înțelege că Gerasimov și Shoighu sunt aliați, în timp ce Prigozhin și liderul cecen Ramzan Kadîrov sunt adversarii lor.

Vestea că Putin l-a înlocuit pe „generalul Armageddon” la doar trei luni de la preluarea funcției vine în contextul în care Rusia își intensifică campania. Poate că este, de asemenea, un semn că Rusia se pregătește pentru o ofensivă majoră, lucru pe care Ucraina îl prevede de ceva timp.