Actual

Fostul judecător Cristi Danileț: Vreau la Curtea Constituțională! Ce alți candidați sunt propuși de partide

Fostul judecător Cristi Danileț: Vreau la Curtea Constituțională! Ce alți candidați sunt propuși de partide

Fostul judecător Cristi Danileț, exclus de CSM din magistratură pentru conduită, s-a autopropus pentru unul dintre cele trei posturi de judecător de la Curtea Constituțională ce se vor elibera curând.

Interesul e mare. Toate partidele pot propune candidați, dar alegerea lor va depinde de majoritatea parlamentară care le oferă votul. Unul dintre viitorul judecător de la Curtea Constituțională a României (CCR) va fi propunerea Președintelui Klaus Iohannis. Celelalte două vor veni din partea Camerei Deputaților, condusă de Marcel Ciolacu de la PSD, și din partea Senatului,unde președinte e Florin Cîțu de la PNL.

Mandatul de judecător la CCR al lui Valer Dorneanu urmează să expire în 10 iunie, însă procedura de înlocuire trebuie efectuată cu cel puțin o lună.

Pe lângă expirarea mandatului lui Valer Dorneanu, judecătorii Mona Pivniceru și Daniel Morar vor pleca în luna iunie, din același motiv.

Până pe data de 26 aprilie se vor depune dosarele candidaților, urmând ca mai apoi, până pe 29 aprilie să fie depus raportul de către Comisia Juridică, potrivit Biroului Permanent.

Cristi Danileț s-a autopropus pentru postul de la CCR

Fostul judecător Cristi Danileț își dorește un post ce va rămâne vacant la Curtea Consituțională. Și-a exprimat dorința public, pe pagina sa de Facebook, miercuri seara.

„Trei posturi de judecători la CCR se vacantează anul acesta. Se întâmplă din trei în trei ani.

Nu aș spune „nu” daca mi s-ar propune. Mai ales că acum sunt liber de „contract”. E o poziție înaltă, de unde pot fi ținute în echilibru autoritățile statului și se stabilește compatibilitatea legilor cu actul fundamental al țării. Studiez de mulți ani aceste aspecte, pozițiile mele în acest domeniu sunt publice, articolele mele apar în publicații științifice prestigioase.

Nu am fost și nu sunt implicat politic. Legea este singura mea „politică”, pentru care militez de ani atât la nivel doctrinar, cât și în mod civic, la firul ierbii.

O propunere trebuie să vină de la Președintele țării, una de la Senat și una de la Camera Deputaților”, a scris Cristi Danileț.

Tot de pe pagina lui am aflat mai târziu că propunerea vine de la un ONG al cărui membru fondator și vicepreședinte este: Inițiativa pentru Cultură Democratică Europeană. Apoi a apărut Cătălin Drulă, președintele interimar al USR, care a anunțat că partidul lui îl va propune și susține pe Danileț.

Ce alți candidați vizeză partidele pentru CCR  

Cristi Danileț vrea, dar nu știe cine îl va susține cu votul în Parlament: PSD, PNL, UDMR, AUR, minoritățile? Poziția lui de până acum se știa că este una radicală: judecătorii de la CCR sunt numiți politic și această instituție e compromisă din această cauză.

Marile partide au și ele propuneri pentru viitorii judecători de la CCR. La PSD se pare că sunt încă discuții aprinse cu privire la nominalizare. PNL o are în vedere pe Iulia Scântei, iar Președintele Iohannis l-ar avea ca prioritar pe listă pe avocatul Daniel Fenechiu, lansat de partidul lui Dan Diaconescu și trecut apoi la PNL.