Actual International

Fostul mentor KGB al lui Putin, Viktor Cherkesov, a murit din cauza unei „boli misterioase inexplicabile”

Fostul mentor KGB al lui Putin, Viktor Cherkesov, a murit din cauza unei „boli misterioase inexplicabile”
themoscowtimes

Încă o moarte misterioasă, la Moscova. De această dată este vorba despre fostul mentor KGB al lui Putin, Viktor Cherkesov.

Fostul mentor KGB al lui Putin, Viktor Cherkesov, a murit din cauza unei „boli misterioase inexplicabile”

Viktor Cherkesov, fostul mentor KGB al lui Vladimir Putin, a murit la vârsta de 73 de ani, în urma unei boli misterioase și inexplicabile.

După cum a anunțat miercuri, 9 noiembrie 2022, Alexander Khinshtein, președintele Comisiei pentru politica informațională din Duma de Stat, generalul-colonel Viktor Cherkesov a murit în seara zilei de 8 noiembrie a.c.

Cherkesov a fost fostul șef al Serviciului de stat pentru controlul drogurilor și fost trimis prezidențial în Districtul Federal de Nord-Vest. El a decedat în orașul Sankt Petersburg la vârsta de 73 de ani.

Postând pe canalul său de Telegram, Khinshtein a scris:

„Veste tragică: în această seară, la vârsta de 73 de ani, a murit colonelul-general Viktor Cherkesov, fostul șef al serviciului de control al drogurilor și trimis prezidențial în Districtul Federal de Nord-Vest”.

Acesta a transmis condoleanțele soției lui Viktor Cherkesov, spunând în mesajul său: ”Viktor Cherkesov. Viktor Vasilievici a fost o persoană minunată și un adevărat om de stat. Veșnică amintire pentru el!”

Viktor Vasilievici Cherkesov (în rusă: Виктор Васильевич Черкесов; 13 iulie 1950 – 8 noiembrie 2022) a fost un oficial al serviciilor de securitate ruse. Cherkesov a absolvit Facultatea de Drept a Universității de Stat din Leningrad în 1973. În perioada 1975-1991, a lucrat în cadrul Direcției KGB din Leningrad și din regiunea Leningrad și a urmărit penal disidenții politici, inclusiv membri ai Uniunii Democratice.

Din 1992 până în august 1998, Cherkesov a condus Direcția din Sankt Petersburg a MBR/FSK/FSB, organizația succesoare a KGB-ului. Din august 1998 până în mai 2000, a fost prim-adjunct al directorului FSB sub conducerea lui Vladimir Putin și a lui Nikolai Patrușev. Între 18 mai 2000 și 11 martie 2003, a fost trimis plenipotențiar al președintelui Vladimir Putin în Districtul Federal de Nord-Vest.

În ultima perioadă, din 11 martie 2003 până la moartea sa, a fost șeful Comitetului de Stat pentru controlul circulației substanțelor narcotice și psihotrope din Federația Rusă (din martie 2004 – Serviciul Federal de Control al Drogurilor din Rusia).

Cherkesov a fost mentorul spionului KGB – Vladimir Putin – în perioada în care acesta a lucrat în cadrul serviciilor de informații. În perioada 1973-1975, el a lucrat la procuratura orașului ca investigator în cadrul departamentului local al KGB.

Foto: wikipedia

A studiat la școala specială a Comitetului Securității de Stat al URSS și la Școala Superioară a KGB-ului. Cherkesov a investigat cazuri de corupție, spionaj, activități antisovietice și contrabandă. A fost anchetator pentru disidenții și disidenții din Leningrad, după cum a relatat gazeta.ru.

Înainte ca relațiile dintre cei doi să devină tensionate, specialistul KGB Cherkesov s-a ocupat cândva de zdrobirea disidenților sovietici și a fost considerat crucial pentru ascensiunea la putere a lui Putin. După ce l-a criticat public pe președintele rus în 2007 și l-a acuzat că a permis ca KGB-ul să devină corupt, Viktor Cherkesov a fost retrogradat, iar unul dintre agenții săi de top a murit după ce a fost „otrăvit”.

La începutul acestui an, Cherkesov a fost diagnosticat cu o boală misterioasă și inexplicabilă. Nu a fost menționată cauza morții în postarea lui Khinshtein. Numele său se alătură celor a numeroși alți foști aliați ai lui Putin care au murit în circumstanțe misterioase în ultima vreme.