Actual International

Breaking: Fostul premier al Japoniei a murit! Shinzo Abe a fost împuşcat. Criminalul e un militar din forțele speciale

Fostul premier al Japoniei a murit! Shinzo Abe a fost împuşcat. Criminalul e un militar din forțele speciale
Twitter

Video. Fostul premier japonez Shinzo Abe a murit, după ce a fost împuşcat la un eveniment din oraşul Nara, a anunţat prim-ministrul nipon Fumio Kishida, citat de CNN. Principalul suspect, un bărbat de 41 de ani, a fost arestat.

Fostul premier al Japoniei, Shinzo Abe a murit după ce a fost împuşcat la un miting electoral

Fostul premier japonez Shinzo Abe a murit, după ce a fost împuşcat la un eveniment din oraşul Nara, a anunţat prim-ministrul nipon Fumio Kishida, citat de CNN. Principalul suspect, un bărbat de 41 de ani, a fost arestat.

Shinzo Abe, a fost împușcat din spate, la un eveniment electoral din orașul Nara. Conform televiziunii publice japoneze NHK, Abe prăbușit sângerând, iar un suspect a fost arestat. Fostul premier a fost transportat la spital în stop cardiorespirator, o expresie folosită frecvent în presa japoneză atunci când o persoană nu mai este în viață, dar decesul nu a fost confirmat oficial, conform BBC și The Guardian.

Abe, în vârstă de 67 de ani, a fost împuşcat de două ori, iar al doilea foc de armă l-a atins în spate, făcându-l să cadă la pământ. Reuters relatează, citând  TBS Television, că fostul premier a fost împuşcat în partea stângă a pieptului şi în gât.

Shinzo Abe este cel mai longeviv premier al Japoniei și s-a retras din funcție în 2020, invocând motive de sănătate. În Japonia, incidentele cauzate de armele de foc sunt foarte rare, iar violențele politice aproape nemaiîntâlnite, conform BBC.

Principalele formaţiuni politice din Japonia şi-au suspendat vineri campania în vederea alegerilor legislative de duminică, informează Reuters, dpa şi Kyodo, citate de Agerpres. Premierul Fumio Kishida a plecat din prefectura Yamagata (nord) pentru a reveni la Tokyo, iar guvernul său a creat o celulă de criză, toţi membrii cabinetului fiind rugaţi să se reunească în capitala ţării.

Suspectul care l-a împușcat vineri pe Shinzo Abe este membru al Forțelor de Autoapărare Maritimă și ar fi folosit o armă pe care se pare că și-a confecționat-o singur, potrivit televiziunii publice japoneze NHK, care citează poliția, scrie Fuji TV citată de The Guardian.

Poliția l-a arestat pe Yamagami Tetsuya, un locuitor din Nara în vârstă de 40 de ani, în legătură cu împușcarea fostului prim-ministru Shinzo Abe, potrivit postului public de televiziune NHK, citând surse din poliție, transmite CNN. Bărbatul nu a încercat să fugă, a precizat NHK. El este reținut pentru interogatoriu la secția de poliție Nara Nishi.