Actual International

Fostul premier al Japoniei, Shinzo Abe a fost împușcat în piept, la un eveniment electoral. VIDEO

Fostul premier al Japoniei, Shinzo Abe a fost împușcat în piept, la un eveniment electoral. VIDEO

Fostul premier, Shinzo Abe, a fost împușcat în piept, la un eveniment de campanie electorală. Nu se știe cu exactitate starea acestuia, dar aparent aceasta este gravă.

Fostul premier al Japoniei, Shinzo Abe a fost împușcat în piept, la un eveniment electoral. VIDEO

Fostul premier al Japoniei Shinzo Abe în vârstă de 68 de ani fost împușcat, la un eveniment electoral din orașul vestic Nara.

Potrivit postului public de televiziune NHK, Abe a fost împușcat din spate în piept și s-a prăbușit la jumătatea discursului său.

Martorii spun că s-ar fi auzit două împuşcături, potrivit Reuters.

Atacatorul său a fost arestat imediat, transmite BBC.

Fostul guvernator Yoichi Masuzoe a spus într-un tweet că Abe se află într-o stare foarte gravă, fiind în stop cardio-respirator. Kyodo News precizează că fostul premier nu era conștient când a fost dus la spital.

Abe se afla în orașul Nara pentru a ține un discurs de campanie electorală, înainte de alegerile pentru camera superioară de duminică. Incidentele cu arme de foc sunt rare în Japonia, deținerea acestora fiind strict reglementată.

Cel mai longeviv prim-ministru din istoria Japoniei, Shinzo Abe a condus țara timp de peste opt ani, demisionând din motive de sănătate în 2020.

 Shinzo Abe a fost în România în 2018

Fostul premier al Japoniei Shinzo Abe a fost în România la începutul anului 2018, când ţara noastră era într-o criză politică, iar premierul Mihai Tudose tocmai îşi dăduse cu o seară în urmă demisia. Nu a avut de cine să fie primit la Palatul Victoria, iar evenimentele oficiale au fost anulate. Singura acţiunea a fost organizată de primarul general din acea perioadă, Gabriela Firea, o vizită la Muzeul Satului.

Fostul premier al Japoniei Shinzo Abe  a cerut în luna martie dotarea rapidă cu arme nucleare, în contextul războiului Rusia

În luna martie, Shinzo Abe, fostul premier al Japoniei, propunea ca țara sa să găzduiască arme nucleare americane. Propunerea a fost respinsă de premierul în exercițiu și a fost criticată de chinezi. China a reacţionat la apelurile fostului premier al Japoniei, Shinzo Abe, care a cerut guvernului de la Tokyo să ia în considerare posibilitatea de a găzdui arme nucleare americane în urma invaziei Rusiei în Ucraina şi a îngrijorării crescânde privind agresiunea chineză faţă de Taiwan.

Abe a declarat că Japonia ar trebui să se debaraseze de tabuurile legate de posesia de arme nucleare după izbucnirea războiului în Europa.

„În cadrul NATO, Germania, Belgia, Olanda şi Italia participă la partajarea nucleară, găzduind arme nucleare americane… Trebuie să înţelegem cum este menţinută securitatea în întreaga lume şi să nu considerăm că este tabu să avem o discuţie deschisă „, a declarat Abe într-un interviu televizat.

„Ar trebui să luăm în considerare cu fermitate diverse opţiuni atunci când vorbim despre cum putem proteja Japonia şi vieţile oamenilor săi în această realitate” a adăugat fostul premier, potrivit The Guardian.

Japonia, singura ţară care a fost atacată cu arme nucleare, la Hiroshima şi Nagasaki, este sub umbrela nucleară a SUA, dar a aderat la cele trei principii non-nucleare, potrivit cărora nu va produce sau deţine arme nucleare şi nici nu le va permite pe teritoriul său.