Actual

Fostul șef al Camerei Deputaților și fost iubit al Alinei Gorghiu a stat în pușcărie doi ani pentru o mită de un milion

Fostul șef al Camerei Deputaților și fost iubit al Alinei Gorghiu a stat în pușcărie doi ani pentru o mită de un milion

Fostul viceguvernator al Băncii Naţionale a României, Bogdan Olteanu, părăsește închisoarea, după ce Tribunalul Bucureşti a decis vineri, 8 iulie, să reia procesul în care a fost acuzat că a primit mită 1 milion de euro în schimbul numirii lui Liviu Mihaiu în funcţia de guvernator al Deltei Dunării.

Tribunalul București de acord cu eliberarea din închisoare a lui Bogdan Olteanu

Bogdan Olteanu, fostul iubit al Alinei Gorghiu cu ani în urmă, când erau parlamentari, a fost condamnat în octombrie 2020, printr-o decizie definitivă a Curţii de Apel Bucureşti, la 5 ani de închisoare. Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii DNA, în perioada iulie-noiembrie 2008, Bogdan Olteanu, în calitate de preşedinte al Camerei Deputaţilor, a cerut şi a primit de la omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu suma de 1.000.000 de euro şi sprijin electoral, în schimbul numirii lui Liviu Mihaiu în funcţia de guvernator al Deltei Dunării. Ulterior, Liviu Mihaiu a fost numit în funcţie pe data de 18 septembrie 2008.

Apărătorul lui Bogdan Olteanu a cerut, ieri, admiterea cererii de revizuire, în baza art 450 CPP. Judecătorul l-a întrebat pe avocatul său daca se pune în discuție, la acest termen, şi această cerere a condamnatului, dacă clientul său a făcut și o cerere de contestație în anulare, deoarece în cererea de revizuire s-a specificat şi contestația în anulare. Răspunsul avocatului a fost că nu a făcut această cerere. Procurorul a cerut respingerea cererii, mai ales că, pe timpul procesului, inculpatului i s-a respins cererea de a sesiza CCR.

Decizia instanței TMB de ieri

Admite in principiu cererea de revizuire formulata de petentul-condamnat Bogdan Olteanu. Dispune rejudecarea cauzei în fond și (…) stabileste în acest sens, termen pe 05.09.2002, ora.11.00, pentru care va fi citat petentul-condamnat și înștiințat aparatorul ales.

Suspendă executarea s.p. nr.1960/2019 din 24.12.2019 pronunțată de Tribunalul Bucuresti, def.prin d.p. nr.1129/A din 29.10.2020 a Curții de Apel București, Secția a -I-a Penală, pronuntate in dos. nr.20082/3/2017. (…)

Definitiva în privința admiterii în principiu. Cu contestatie în 48 de ore de la comunicare în privința suspendarii executării hotărârii supuse revizuirii”, se arată în minuta deciziei.

Ce a spus Bogdan Olteanu  în apărarea sa

Ultimul cuvânt l-a avut condamnatul: „Sunt de acord cu cele declarate de apărător şi doresc admiterea cererii de Revizuire a condamnări mele”, a declarat Bogdan Olteanu.

Bogdan Olteanu, fostul viceguvernator al Băncii Naționale a României și fost președinte al Camerei Deputaților, a fost condamnat definitiv la 5 ani de închisoare pentru trafic de influență.

Decizia instanței a venit după o anchetă începută în 2016, care viza perioada în care Bogdan Olteanu a fost președinte al Camerei Deputaților și lider al PNL. Acesta a  fost acuzat că a primit un milion de euro de la omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu, pentru a facilita numirea în fruntea Rezervației Deltei Dunării a unei persoane agreate de acesta, care avea mai multe afaceri în zonă.