Actual Politică

Fostul viceguvernator al BNR, Bogdan Olteanu poate pleca în Sultanatul Oman pentru majoratul fiicei sale

Fostul viceguvernator al BNR, Bogdan Olteanu poate pleca în Sultanatul Oman pentru majoratul fiicei sale
FOTO: ziare.com

A insistat şi a avut sorţi de izbândă. Bogdan Olteanu a reușit să îi convingă pe judecători să-l lase să plece din țară în Sultanatul Oman, în perioada 12-19 decembrie, acolo unde fiica lui își serbează majoratul. Avocatul fostului viceguvernator al BNR a arătat că clientul lui a plătit benevol prejudiciul, iar Bogdan Olteanu le-a spus magistraților că abia așteaptă să se întoarcă în societate.

Fostul viceguvernator al BNR, Bogdan Olteanu poate pleca în Sultanatul Oman pentru majoratul fiicei sale

Bogdan Olteanu a venit la Curtea de Apel București miercuri, 16 noiembrie, într-un pardesiu cernit și cu o căciulă pe cap, hotărât să obțină permisiunea instanței de a părăsi țara pe finalul procesului în care cere revizuirea deciziei de condamnare la pedeapsa de 5 ani de închisoare pentru trafic de influență.

Fostul politician și-a așteptat rândul în sala de judecată și a vorbit în fața instanței politicos și reținut.

„Dorința mea, de când am fost condamnat, a fost să mă întorc cât mai repede în societate și a rămas așa, mai ales acum. Nu se pune problema că nu mă voi întoarce în țară. Este o chestiune strict personală, de consolidare a familiei, mai ales că vârsta copiilor mei va face ca aceștia să plece la facultate”, a declarat Bogdan Olteanu în ultimul cuvânt.

Avocat: Bogdan Olteanu a achitat prejudiciul 1 milion de euro. S-a conformat benevol

Anterior, avocatul fostului viceguvernator al BNR a fost nevoit să explice pe larg ce vrea să facă Bogdan Olteanu tocmai în Sultanatul Oman, mai ales că procurorii au ridicat problema că statul respectiv n-are acord de extrădare cu România.

„Ar trebui ca organele statului să dovedească pericolul deplasării pe care clientul meu intenționează să o facă. Faptul că România nu are acord de extrădare cu Sultanatul Oman nu a fost nicio clipă un criteriu pentru alegerea acestei destinații. Vedem că România are probleme în a recupera persoane care au fugit în țări cu care statul român are acorduri de extrădare. (…) Parchetul a formulat o cerere de sesizare a CJUE care, dacă se va admite joi, 17 noiembrie revizuirea ar putea dura încă 2 ani. Domnul Bogdan Olteanu a avut disponibilitatea de a achita prejudiciul. Este vorba despre o confiscare a unei sume importante de bani pe care el, cu ajutorul familiei, a făcut eforturi pentru a fi achitată. S-a conformat benevol – indiferent cum vede el soluția de condamnare – și asta dovedește că este un om disciplinat și onest”, a arătat avocatul lui Bogdan Olteanu.

Avocatul făcea referire la cei 1 milion de euro cu privire la care instanța i-a instituit lui Bogdan Olteanu sechestru pe avere, aceasta fiind suma pe care Olteanu a plătit-o „onest și disciplinat”.

DNA consideră că majoratul fiicei nu este un motiv suficient de serios de a părăsi ţara

Procurorul de ședință al DNA a cerut instanței să nu îl lase pe fostul viceguvernator BNR să părăsească țara.

„Din punctul nostru de vedere, acesta nu are un motiv suficient de serios pentru a părăsi țara. Majoratul fiicei nu este suficient pentru a justifica plecarea acestuia, mai ales într-o țară cu care România nu are acord de extrădare”, a declarat procurorul DNA.

După câteva ore la de finalizarea ședinței de judecată a venit și soluția:

„Respinge, ca inadmisibilă, contestaţia formulată de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie, împotriva încheierii penale din data de 31 octombrie 2022 pronunțată de Tribunalul București – Secția I penală, în dosarul 15635/3/2022/a2”, se arată în minuta CAB.

Asta înseamnă că judecătorii instanței de control judiciar au confirmat decizia Tribunalului prin care lui Bogdan Olteanu i s-a permis să părăsească țara în perioada 12-19 decembrie pentru a pleca în Sultanatul Oman.

Tribunalul București se va pronunța joi cu privire la cererea de sesizare a Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) formulate de DNA, cu o serie de întrebări referitoarea la aplicarea hotărârii Curții Constituționale pe tema prescripţiei.