Diverse

„Fumul care tună”, cea mai spectaculoasă cădere de apă a Planetei

„Fumul care tună”, cea mai spectaculoasă cădere de apă a Planetei
minunileplanetei.ro

Una dintre cele mai mari cascade din lume și cea mai frumoasă din Africa este Cascada Victoria, sit al Patrimoniului Mondial UNESCO din anul 1989, fiind totodată una dintre cele mai impresionante căderi de apă de pe Pământ.

Cascada este admirată anual de milioane de turiști din întreaga lume

Una dintre cele șapte minuni naturale ale lumii, Cascada Victoria se întinde pe 1.708 de metri în Zimbabwe și Zambia, fiind una dintre cele mai mari cascade din lume (este de două ori mai mare decat Cascada Niagara din America de Nord) și cea mai frumoasă din Africa.

Numele Cascadei Victoria a fost dat după Regina Victoria 

Numele original al cascadei este Mosi-oa-Tunya și înseamnă „fumul care tună”. Este o alegere potrivită, deoarece zgomotul Cascadei Victoria poate fi auzit de la o distanță de 40 km, iar stropii de apă se simt până la 50 km distanță.

În anul 1855, exploratorul și misionarul britanic David Livingstone a fost primul european care a asistat la măreția uneia dintre cele mai incredibile obiective turistice din Africa. El a numit cascada după monarhul britanic de la acea vreme, Regina Victoria. În timp ce multe locuri au revenit la numele lor indigene, localnicii au avut atât de mult respect pentru el, încât acesta a rămas neschimbat.

FOTO tuktuk.ro

Cele cinci cascade care formează Cascada Victoria

De fapt, Cascada Victoria este compusă din cinci cascade individuale, dintre care patru sunt situate pe partea Zimbabwe a graniței. Cele patru cascade individuale sunt:

  • Cataracta Diavolului
  • Cascada Main
  • Cascada Curcubeu
  • Cascada Horseshoe

A cincea cascadă, Cataracta de Est este situată pe partea Zambiei a graniței.

Cascada Victoria, una din minunile naturale ale lumii

75% din cascadă poate fi văzut din Zimbabwe, în timp ce restul de 25% sunt vizibile din Zambia. În timp ce Zimbabwe a avut o reputație negativă din partea presei în ultimii ani, localnicii îi asigură pe vizitatori că este incredibil de sigur, pentru că turismul este o parte importantă. Cele șapte minuni naturale ale lumii sunt Cascada Victoria, Aurora Borealis, Portul Rio de Janeiro, Marele Canion, Marea Barieră de Corali, Muntele Everest și Parícutin.

Cascada Victoria, „rivala” Cascadei Iguazu

Cascada este echivalentul a 200 de piscine de dimensiuni olimpice și curge cu o viteză de 1088 m3/s. Are o înălțime de două ori mai mare decât Cascada Niagara din America de Nord și este rivalizată doar de Cascada Iguazu din America de Sud. Are 108 m înălțime și 1708 m lățime.

Curcubeul nocturn, un fenomen unic

În zona cascade se formează un curcubeu nocturn, acest afiind un fenomen special și unic care are loc doar în două locuri din lume, Cascada Victoria fiind unul dintre ele (un curcubeu lunar are loc atunci când lumina lunii pline lovește cascada și este o priveliște inimaginabilă).

Pădurea tropicală Victoria Falls, din vecinătatea cascadei, singurul loc de pe pământ în care plouă zilnic

Pe partea din Zimbabwe a cascadei se află pădurea tropicală Victoria Falls, singurul loc de pe pământ în care plouă în fiecare zi a anului. Ploile binecuvântează zona cu verdeață luxuriantă în pădure și este recomandat ca vizitatorii să o exploreze și ei, potrivit libertatea.ro

În timpul plimbării scurte în Parcul Național pot fi observați elefanții, bivolii, rinocerul alb, elanul, hipopotamii și diferitele antilope. De asemenea, în apropierea cascadei se află un copac balboa masiv care măsoară 16 m în diametru și 20 m înălțime.