Diverse

Gafa lui Joe Biden în urma Summitului NATO de la Madrid 2022…. Elveția în loc de Suedia

Gafa lui Joe Biden în urma Summitului NATO de la Madrid 2022…. Elveția în loc de Suedia
evz.ro

Vorbind la o conferință de presă după încheierea summitului NATO de 2 zile de la Madrid, Biden a făcut o gafă luând prin surprindere spectatorii.

Ce a declarat Biden

Joi, 30.06.2022, președintele SUA, Joe Biden, a declarat că a vorbit cu liderul Elveției, în locul Suediei, pentru a discuta despre abandonarea neutralității și aderarea la NATO.

Ulterior, Biden s-a corectat rapid, spunând: „Doamne, devin foarte îngrijorat de extinderea alianței NATO”.

„Am invitat doi noi membri să se alăture NATO. A fost un act istoric”, a spus Biden.

„Am primit un apel din partea liderului Finlandei” despre susţinerea SUA pentru aderarea la NATO, „am vorbit la telefon şi mi-a sugerat să vorbim cu liderul Elveţiei”, a afirmat Biden, făcând, de fapt, referire la şefa guvernului suedez, Magdalena Anderson.

Numele celor două ţări, în limba engleză, sună aproape la fel („Sweden” şi „Swiss”), astfel că liderul american în vârstă de 79 de ani, probabil, a fost derutat.

Suedia, Finlanda „parteneri foarte capabili”

Biden a salutat aderarea celor 2 națiuni nordice Finlanda și Suedia la NATO drept „istoric”. El s-a întâlnit la Casa Albă cu premierul Magdalena Andersson al Suediei și cu președintele Finlandei Sauli Niinistö pentru a discuta despre pactul de apărare reciprocă al NATO pentru securitatea Europei în vederea agresiunii ruse. El a etichetat cele 2 națiuni drept „mari democrații” și „parteneri foarte capabili” și a oferit „sprijinul puternic al Statelor Unite” pentru cererile lor „de a se alătura celei mai puternice alianțe defensive din istoria lumii” luna mai.

„Noi membri ai NATO nu reprezintă o amenințare pentru nicio națiune”, a spus Biden, respingând preocupările lui Putin. „Nu a fost niciodată”, afirmase el.

„Ei îndeplinesc toate cerințele NATO”, declarase Biden la momentul cererii Finlandei și Suediei, adăugând că „a avea doi noi membri NATO în nordul înalt va spori securitatea alianței noastre”.

Atitudinea lui Biden față de Erdogan

În timp ce Turcia a ridicat obiecțiile la aderarea Finlandei și a Suediei la NATO, Joe Biden i-a mulțumit președintelui Recep Tayyip Erdogan pentru rolul său crucial:

„Vreau să vă mulțumesc în mod deosebit pentru ceea ce ați făcut, pentru a pune cap la cap situația cu privire la Finlanda și Suedia și pentru toată munca incredibilă pe care o veți încerca să scoateți cerealele din Ucraina”, i-a spus Biden lui Erdogan în timpul summitului NATO. la Madrid. „Fă o treabă grozavă”.