Actual Politică

Președintele Iohannis a mers la Summitul NATO cu Carmen Iohannis, fără avion prezidențial. Cum s-a îmbracat prima doamnă

Președintele Iohannis a mers la Summitul NATO cu Carmen Iohannis, fără avion prezidențial. Cum s-a îmbracat prima doamnă
foto: presidency.ro

Liderii NATO au sosit marți seara, la Madrid. Șefii alianței în frunte cu președintele SUA, Joe Biden, vor pune la punct planul pentru următorii 10 ani. România este reprezentată de președintele Klaus Iohannis, care se vede a treia oară în acest an cu liderul de la Casa Albă.

Președintele Iohannis a mers la Summitul NATO cu Carmen Iohannis, fără avion prezidențial. Cum s-a îmbracat prima doamnă

Reuniunea a început marți seara, cu participarea la dineul de gală oferit de Majestățile Lor Regele Felipe al VI-lea și Regina Letizia în onoarea șefilor de Stat și de Guvern, la Palatul Regal din Madrid.

La dineu, toți șefii de stat au fost însoțiți de soțiile lor. Klaus Iohannis și prima doamnă au fost întâmpinați de Regele Felipe al VI-lea și Regina Letizia.

„La dineul de gală găzduit de Majestățile Lor Regele Felipe al VI-lea și Regina Letizia cu prilejul Summitului NATO care începe mâine la Madrid”, a scris șeful statului în dreptul imaginilor publicate pe pagina de Facebook.

 

Carmen Iohannis a purtat culori de vară și a ales o rochie de culoare roz pentru a participa acest eveniment, ce a făcut-o din nou să iasă în evidenţă şi să împarte în două internetul. În schimb, celelalte soții de președinți au ales ținute mai sobre. Prima Doamnă a României a ales o coafură simplă, un coc, iar bijuteriile sale se asortau cu mânecile cu detalii rochiei.

Jill Biden a purtat un costum de culoare albă și accesorii statement cu perle. Inclusiv pantofii săi au fost cu perle. Prima Doamnă a Americii a avut părul coafat bucle lejere.

Regina Spaniei, gazda evenimentului, a fost o apariție extrem de elegantă. Regina Letizia a purtat o rochie neagră, lungă, pe care a asortat-o cu pantofi stiletto cu transparențe și cercei mari cu diamante. Aceasta a purtat o curea care să îi accentueze talia și a avut o coafură mai complicată, cu împletituri și un coc.

Brigitte Macron a ales o rochie turcoaz, la care a asortat un plic și pantofi negrii.

Președintele Klaus Iohannis a mers la Madrid însoţit de soţia sa, Carmen Iohannis. Cei doi au călătorit cu o cursă charter. Șeful statului a zburat cu un avion al companiei Toyo Aviation, întrucât România nu mai are o aeronavă prezidențială.

Potrivit portalului specializat, Toyo Aviation e controlată, prin intermediul altor două companii, de milionarul de origine egipteană Tarek El Feki.

Liderii celor 30 de state membre ale NATO se reunesc pentru summitul istoric de la Madrid. La 25 ani de la precedentul summit din capitala Spaniei, Alianța Nord-Atlantică își va adopta următorul Concept Strategic. Un document care va avea o greutate net superioară și care, evident, va aduce măsuri suplimentare pentru descurajarea Rusiei și va defini prioritățile pentru următorul deceniu.

La Summitul de la Madrid, care are loc pe fondul celei mai grave crize de securitate din zona euroatlantică după al Doilea Război Mondial, vor fi adoptate decizii istorice care vor răspunde imperativelor de apărare generate de actualul context, cu un caracter transformator pentru NATO. Aceste hotărâri vor constitui un pas ferm în procesul de adaptare și modernizare a Alianței și vor demonstra, o dată în plus, faptul că NATO este cea mai de succes alianță politico-militară din istorie.

Astfel, reuniunea la cel mai înalt nivel de la Madrid va consolida și eficientiza  Alianța din perspectivă politică, militară, funcțională și tehnologică și va reconfirma, totodată, unitatea și solidaritatea aliate, inclusiv parteneriatul transatlantic.

Reuniunea are un potențial cu adevărat transformativ, întrucât în cadrul Summitului se vor adopta documente de referință, precum Noul Concept Strategic – document programatic care va stabili prioritățile NATO pentru cel puțin următoarea decadă și care va adopta şi adapta instrumentele necesare pentru implementarea acestora, Declarația politică a Summitului, dar și alte decizii privind consolidarea și eficientizarea posturii de descurajare și apărare, intensificarea parteneriatelor NATO, cu accent pe sprijinul pentru partenerii vulnerabili, inclusiv din Vecinătatea Estică.

Totodată, Summitul va fi un punct de reper în implementarea viitoare a unor acțiuni care vor consolida capacitatea de răspuns a Alianței față de provocările tehnologiilor emergente, dezvoltate de actori statali și non-statali.

Și Emmanuel Macron a venit la Madrid însoțit de jumătatea sa, Brigitte. Pe ei, presa internațională i-a filmat plimbându-se de mână prin centrul orașului.