Actual

Gala Excelenței în Management, Călin Stegerean, MNAR: „Muzeul anul trecut a atins un număr record de venituri încasate”

Călin Stegerean sursa foto Christian Blancko
sursa foto Christian Blancko

Premiul pentru „managementul performant al celui mai mare muzeu de artă din țară”, astăzi, a fost primit de către Călin Stegerean la categoria Cultură. Capital a sărbătorit Excelența în Management pentru care a organizat un eveniment unde au fost premiate cele mai notabile rezultate.

Călin Stegerean ocupă funcţia de manager al Muzeului Naţional de Artă al României (MNAR). Călin Stegerean, manager cultural, grafician, scenograf, curator şi critic de artă, este, de la sfîrşitul lunii iunie 2016, directorul Muzeului Naţional de Artă al României, în urma unui concurs organizat de Ministerul Culturii. A fost director al Muzeului de Artă Cluj-Napoca în perioada 2009-2014, a absolvit Institutul de Arte Plastice „Ion Andreescu“ din Cluj-Napoca, secţia grafică, în anul 1985, şi are un masterat în management cultural la Facultatea de Studii Europene a Universităţii „Babeş-Bolyai“, Cluj-Napoca. De asemenea, este doctor al Facultăţii de Litere a Universităţii „Babeş-Bolyai“ cu teza: Artele plastice şi revistele literare de avangardă din România interbelică.

Bună seara tuturor! Mă bucur foarte mult că mediile de presă au remarcat performanțele MNAR din anul trecut, respectiv un număr record de vizitatori, un număr record de venituri proprii încasate și o mare cadență de activități expoziționale. Aceste lucruri nu puteau fi realizate decât cu aportul întregii echipe, și desigur cu aportul unor sponsori pe care îi numesc: Asociație de Prieteni ai Muzeului MNAR. Mă bucur foarte tare pentru primirea acestui premiu și promit ca toate evenimentele viitoare ale muzeului vor fi la fel de atrăgătoare” declară Călin Stegerean pe scena Galei.

Întregul eveniment poate fi vizionat live pe canalul de Youtube Hai România: Cei mai buni manageri din România sunt premiați la Gala Capital Excelența în Management, ediția 2023 – YouTube

Cel mai important eveniment al muzeului

Expoziția „M.H. Maxy de la avangardă la socialism” este cel mai mare și mai complex proiect realizat în cadrul Muzeului Național de Artă de când Călin Stegerean este în funcția de manager. Este un proiect interdisciplinar realizat prin contribuția cu lucrări, în afara muzeului, a zece muzee din țară: Complexul Muzeal Arad, Complexul Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi, Institutul de Cercetări Eco-Muzeale „Gavrilă Simion” Tulcea, Muzeul Brăilei „Carol I”, Muzeul de Artă Cluj-Napoca, Muzeul de Artă Craiova, Muzeul Judeţean Mureş, Muzeul Județean de Artă Prahova „Ion Ionescu Quintus”, Muzeul Municipiului Bucureşti, Muzeul Țării Crișurilor, Oradea, a Arhivei Naţionale de Filme și a Centrului Național al Cinematografiei, a Bibliotecii Academiei Române, Bibliotecii Centrale Universitare „Lucian Blaga” Cluj-Napoca, Bibliotecii Metropolitană Bucureşti. De asemenea, sunt expuse lucrări din colecțiile Damian Florea, Vladimir Pană, Ovidiu Șandor. Un aport foarte important l-a avut Asociaţia „Prietenii Muzeului Naţional de Artă al României”care a finanțat procurarea unor echipamente și campania publicitară folosind autobuzele RATB. Este o expoziție care ocupă o suprafață de 865 m/p și a presupus ample lucrări de scenografie expozițională care au însemnat o suprafață de peste 300 m/p pereți nou construiți și a unui mobilier expozițional de mare complexitate. Au fost folosite echipamente de iluminare cu tehnologie nouă. Comunicarea materialelor informative în expoziție se face în limbile română și engleză. Au fost organizate conferințe și ghidaje în expoziție. A fost implicat un mare număr de colegi, angajați ai muzeului.

Planuri de viitor

În ceea ce privește viitoarele evenimente care bucură iubitorii artei, Călin Stegerean ne-a dezvăluit că proiectele pentru acest an: „Deschiderea expoziției permanente Galeria Europeană de Artă Decorativă și a câtorva expoziții temporare de referință: Nicolae Grigorescu, Victor Brauner și Romulus Ladea. De asemenea, deschiderea cafeteriilor la sediul central și la Muzeul Colecțiilor de Artă. Programe educative de mare anvergură și amplificarea dimensiunii interdisciplinare a muzeului: concerte, proiecții de filme, programe de lectură”

Întreaga știre pe Infofinanciar: Gala Excelenței în Management, Călin Stegerean, MNAR: „Anul trecut muzeul a atins un număr record de vizitatori” – Infofinanciar