International

Gazele rusești nu vor mai ajunge în Europa! Tranzitul prin Ucraina va fi oprit

Gazele rusești nu vor mai ajunge în Europa! Tranzitul prin Ucraina va fi oprit
sursa foto english.alarabiya.net

Compania Naftogaz din Ucraina nu va mai prelungi, după 2024, acordul cu Gazprom privind tranzitul gazelor rusești către Uniunea Europeană, informează Ukrainska Pravda.

Acordul urmează să expire la finalul anului 2024. Președintele Naftogaz îi acuză pe rușii de la Gazprom că nu plătesc conform contractului, ceea ce creează probleme financiare companiei ucrainene.

În plus, UE intenționează să înceteze complet consumul de gaz rusesc până în 2027, a mai spus șeful Naftogaz.

„Acordul va expira până la sfârșitul lui 2024 și nu avem intenția de a-l prelungi”, a declarat Oleksii Chernyshov, CEO-ul Naftogaz, într-un interviu pentru Radio Liberty.

Până atunci, Naftogaz va continua să livreze gazele, chiar dacă Rusia nu respectă termenii contractuali, potrivit HotNews.

„Gazprom nu plătește conform contractului său pentru gazul transportat la stația de măsurare a gazelor Sokhranovka (situată în zona ocupată), așa că Naftogaz nu primește suficientă finanțare pentru a furniza efectiv (tranzit – n.red.), dar totuși își îndeplinește obligațiile și dă în judecată compania Gazprom, încercând să o facă să își îndeplinească obligațiile”, a spus Oleksii Chernyshov.