Actual

Generalii de informații ai Armatei, scoși la pensie. Președintele Iohannis a semnat deja decretele

Generalii de informații ai Armatei, scoși la pensie. Președintele Iohannis a semnat deja decretele

Câteva nume de anvergură din breasla generalilor, trec pe banca de rezervă, prin decizie prezidențială. Cu mulțumirile de rigoare, statul român le transmite acestora că timpul retragerii de pe scena unde și-au desfășurat activitatea, până acum, a sosit.

S-a decis. Și generalul Marian Hăpău, directorul general al DGIA, trece pe ”banca” de rezervă

Generalul Marian Hăpău, directorul general a Direcției Generale de Informații a Apărării (DGIA) va trece în rezervă începând cu ziua de 2 iulie a.c., la îndeplinirea vârstei-limită de activitate. Un decret în acest sens a fost semnat luni, 27 iunie 2022, de către președintele Klaus Iohannis.

Cronologic, în perioada 2009-2013 a fost  șeful Direcţiei contrainformaţii şi securitate militară (DCSM). Ulterior, în anul 2013, generalul Hăpău a fost numit în funcția de director al DGIA.

O întrebare evidentă este cine va lua locul generalului Marian Hăpău. Directorul general al DGIA, funcție asimilată cu cea de secretar de stat, este numit de către ministrul Apărării cu aprobarea CSAT. Este probabil ca actualul șef al DCSM, generalul-maior Petru Băiceanu să fie succesorul în funcție al lui Hăpău.

La 26 iunie, a trecut în rezervă și generalul-locotenent Marian Sima, directorul Direcției de Informații Militare (serviciul de informații militare externe), în aceleași condiții ca șeful DGIA.

MApN, într-o notă oficială, luni seara, a precizat că trecerea în rezervă a generalilor Hăpău, Sima și generalului de brigadă Mihaela Andrițoiu, s-a făcut ca urmare a împlinirii vârstei de pensionare.

Decizie în baza legii

Baza legislativă este constituită din prevederile Legii nr. 80/1995, privind statutul cadrelor militare, cu modificările și completările ulterioare, precum și ale Legii nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat, cu modificările și completările ulterioare, informații oferite de directorul Casei de pensii sectoriale a ministerului, citat de media.

În acest context, ministrul Vasile Dîncu a mulțumit celor trei generali pentru ”întreaga activitate desfășurată în cadrul MApN, pentru înaltul profesionalism, dedicarea și spiritul de echipă cu care au contribuit la îndeplinirea obiectivelor instituționale”.

Foto: enational.ro/captură video