Actual

Gigi Becali riscă să se întoarcă din nou în închisoare pentru o faptă comisă în 2018

Gigi Becali riscă să se întoarcă din nou în închisoare pentru o faptă comisă în 2018

George Becali a fost trimis în judecată pentru fraudă la vot, după ce a votat la Referendumul pentru redefinirea familiei în Constituție, în anul 2018, fără a avea acest drept. Procurorii îl acuză că a votat fără a avea acest drept, întrucât nu i se împlinise termenul de reabilitare, iar el a săvârșit din nou o infracțiune.

Gigi Becali riscă să se întoarcă din nou în închisoare. A votat deşi avea drepturile suspendate

Dosarul a fost deschis în 3 ianuarie, la Judecătoria Buftea, urmând să intre în procedură de cameră preliminară. George Becali va fi judecat pentru ”fraudă la vot (art. 387 noul Cod Penal) alin. 1 lit. a cu aplicare art. 41 alin. 1 Cod penal”.

Procurorii îl acuză că a votat fără a avea acest drept (articolul 387, alineatul 1, litera a) și a comis fapta în stare de recidivă (articolul 41, alineatul 1), adică după ce a fost condamnat definitiv la închisoare, până la împlinirea termenului de reabilitare a săvârșit din nou o infracțiune, ”cu intenție sau cu intenție depășită”, pentru care legea prevede pedeapsa închisorii de un an sau mai mare. Pentru fraudă la vot, pedeapsa maximă este de 3 ani.

George Becali a fost condamnat, definitiv, de două ori, iar în anul 2013 a primit pedeapsa complementară a interzicerii dreptului de a alege și de a fi ales ”pe o durata de 5 ani după executarea pedepsei principale”.

Totuși, pe data de 6 octombrie 2018, omul de afaceri a trecut peste această pedeapsă complementară și s-a prezentat la secția de votare nr. 84 din Voluntari. Gigi Becali a declarat, la momentul respectiv, că ”dreptul de a vota la referendum nu i-l poate lua nimeni, niciun judecător”.

”Am voie să votez la referendum pentru mii de ani”

Chestionat în legătură cu argumentele care îl determină să încalce o sentință, omul de afaceri a susținut, la vremea respectivă, că este un om inteligent și că – indiferent dacă 1.000 de avocați îi spun că nu are voie să ia o anumită decizie – ”are voie” să voteze la referendum ”pentru mii de ani”.

”Păi știu, pentru că am inteligență! Păi, mie, dacă-mi spun 1.000 de avocați că nu am voie, eu știu că am voie, pentru că inteligența mea și bunul meu simț, și legea firii spun că am voie să votez la referendum pentru mii de ani”, declara George Becali, în 2018, pentru România TV.

Potrivit articolului 387 Cod Penal – referitor la ”frauda la vot” – precizează că se încadrează la această infracțiune persoana care votează: fără a avea acest drept; de două sau mai multe ori; prin introducerea în urnă a mai multor buletine de vot decât are dreptul un alegător.

Potrivit legii, această faptă se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă și interzicerea exercitării unor drepturi.

În ceea ce privește exercitarea dreptului de vot atunci când este vorba despre un referendum, Constituția României specifică – articolul 36, alineatul 2 – că ”nu au drept de vot persoanele condamnate, prin hotărâre judecătorească definitivă, la pierderea drepturilor electorale”.