Actual Diverse

Gimnastica românească, susținută de Zeița de la Montreal. Se reia Cupa ”Nadia Comăneci”

Gimnastica românească, susținută de Zeița de la Montreal. Se reia Cupa ”Nadia Comăneci”

Ce vrei să fii când ajungi mare? Nadia Comăneci, așa răspundeau fetițele în România anilor 1976-1980, perioada de glorie a sportivei care în anul 2000 a fost numită, pe bună dreptate, unul dintre sportivii secolului XX, de către Laureus World Sports Academy (wikipedia).

Noi probe de concurs în competiția pentru Cupa ”Nadia Comăneci”, primul an după pandemie

Cea de-a VIII-a ediție a Cupei „Nadia Comăneci” la gimnastică artistică, competiția organizată anual la inițiativa sportivei cu același nume, se va desfășura vineri, 10 iunie 2022, ziua în care copiii sărbătoresc startul vacanței de vară.

Pentru aproximativ 80 de tinere gimnaste din toată România, vacanța de vară începe călcând, la propriu, pe urmele Nadiei Comăneci. Concursul este organizat de Fundația ”Nadia Comăneci” și Clubul Sportiv Municipal Onești, cu sprijinul Primăriei Onești, și va avea loc în sala de  gimnastică, în care s-a antrenat chiar Nadia Comăneci, sala care îi poartă și numele, din cadrul CSM Onești.

Mă bucur că, an de an, oferim micuțelor gimnaste o șansă de a-și dovedi talentul și performanțele sportive. Competiția s-a dovedit a fi o rampă de lansare pentru multe tinere gimnaste, iar acest lucru mă face să mă simt foarte mândră. Și vreau să le mulțumesc antrenorilor, părinților, dar mai ales acestor viitoare campioane, că sunt parte din povestea lor de succes”, a spus Nadia Comăneci.

Este deja tradiție ca însăși Nadia Comăneci să ofere premii sportivelor participante la Cupă. Pentru anul acesta, au fost introduse noi probe, după cum au povestit organizatorii.

Anul acesta, competiția arată puțin diferit. Întrucât a trebuit să ne adaptăm noilor regulamente competiționale ale Federației Române de Gimnastică, vom avea în cadrul competiției 4 niveluri de concurs. Astfel, la concurs vor participa gimnaste din următoarele categorii: junioare 3 – nivel 7-9  ani, junioare 3 – nivel 6-10 ani, junioare 2 – nivel 5-11 ani și junioare 2 – nivel 4-12 ani. Mai mult, anul acesta, competiția reprezintă și o verificare înaintea Campionatelor Naționale pe Echipe de la sfârșitul lunii Iunie de la Constanța”, a precizat Ingrid Istrate, director CSM Onești.

Câștigătoarele de la individual compus, nivel 7, 6, 5 și 4, vor primi câte o medalie cu chipul Nadiei, iar Fundația ”Nadia Comăneci” le va răsplăti cu burse pe gimnastele care vor urca pe cele trei trepte ale podiumului la individual compus, la toate cele patru categorii, scrie Capital.

Totodată, participantele vor beneficia de alte cadouri din partea organizatorilor, unul dintre acestea fiind oferirea de cărți, printre care ”Nadia Comăneci – Scrisori către o tânără gimnastă”  și ”Călătorie în lumea gimnasticii”, scrisă de Nicolae Vieru.

Anul trecut, competiția nu a putut avea loc din cauza pandemiei.

Cupa ”Nadia Comăneci” se desfășoară ca parte integrantă din calendarul național sportiv, de către Federația Română de Gimnastică. În anul 2021, acest eveniment a deschis suita competițiilor de gimnastică artistică din România.