Actual

Guvernul a crescut oferta. Profesorii nu par prea fericiți. Să fie momeala încă prea mică?

Guvernul a crescut, ieri, oferta salarială în cadrul noilor negocieri cu sindicatele din învățământ. A fost crescută cu 5% prima tranșă de majorare a salariilor profesorilor debutanți și a fost promisă fiecărui cadru didactic o primă anuală de 1.500 de lei.

Liderii de sindicat au declarat acum că membrii lor din teritoriu vor decide în privința grevei declanșată pe 22 mai și care deja a afectat calendarul bacalaureatului.

S-a umblat la procentaje

Guvernul a făcut o nouă propunere sindicatelor din educație, la negocierile care au avut loc și astăzi la Palatul Victoria și anume, o majorare cu 45% în loc de 40% a salariilor de la 1 ianuarie 2024 și acordarea unei prime de 1.500 de lei pe an, începând din acest an și până în 2027, în data de 5 octombrie, atunci când este Ziua Internațională a Educației.

Aceste propuneri vor fi înaintate profesorilor care fac grevă pentru a decide dacă le acceptă sau nu, după cum a precizat Marius Nistor, din partea Federației Sindicatelor din Educație.

Marius Nistor: ”Este o premieră în România, când, de fapt, salariații din unitățile de învățământ preuniversitar au un cuvânt greu de spus în negocierile care se poartă cu Executivul. Noi le vom transmite tot ceea ce s-a discutat astăzi la Guvern și categoric, ei vor lua o decizie corespunzătoare. Ei vor stabili foarte clar, după ce-i vom informa, dacă ceea ce a rezultat în urma discuțiilor de astăzi de la Guvern se ridică la înălţimea așteptărilor lor”.

Ce se mai întâmplă cu bac-ul

Şi tot astăzi, Ministerul Educației a pus în dezbatere publică proiectul unei ordonanțe de urgență care elimina pentru acest an probele orale la Bacalaureat.

Asta înseamnă că elevii vor primi notele din timpul liceului la comunicarea orală în limba română, limba minorităților naționale, o limbă de circulație internațională și pentru competențele digitale.

De asemenea, este eliminată și evaluarea elevilor din clasele a VI-a, iar profesorii care dau examen pentru titularizare nu vor mai susține proba de inspecție la clasă, ci doar lucrarea scrisă. Ministerul a precizat că propune aceste schimbări din cauza grevei din educație.

Acest act normativ este posibil să fie adoptat duminică, atunci când Guvernul are programată o nouă ședință și tot atunci, dacă profesorii vor accepta nou propunere, va fi aprobată și majorarea salariilor și prima de 1.500 lei.

Se vor recupera zilele de grevă

Ministrul Educației, Ligia Deca, a declarat că lucrează la un program prin care cadrele didactice care au fost în grevă vor recupera zilele în care nu au lucrat: „Încă de la începutul săptămânii, am organizat întâlniri împreună cu inspectorii școlari de la nivel județean care, la rândul lor, organizează întâlniri cu directorii școlilor, pentru a organiza un program de recuperare, în așa fel încât cadrele didactice și personalul care revin în unitățile de învățământ să aibă posibilitatea să recupereze aceste zile în care nu au lucrat”.

„Există toate premizele și toată disponibilitatea pentru a putea recupera până la finele anului școlar și noi avem toată disponibilitatea în a găsi cele mai bune soluții”, a spus Deca.