Economic

Guvernul ar putea să impună raţionalizarea gazelor. Cine va fi afectat

Guvernul ar putea să impună raţionalizarea gazelor. Cine va fi afectat

Guvernul ia în calcul ca în această iarnă să impună o reaţionalizare a consumului de gaze, pentru companii. Populaţia nefiind afectată de o posibilă raţionalizare a consumului, iar preţul va rămâne plafonat până anul viitor, în luna aprilie.

Guvernul ar putea să impună raţionalizarea gazelor. Cine va fi afectat

Guvernul ia în calcul ca în această iarnă, în funcţie de evoluţia regional legată de războiului din Ucraina şi efectele sancţiunilor aplicate Rusiei, să impună o reaţionalizare a consumului de gaze, pentru companii, populaţia nefiind afectată de o posibilă raţionalizare a consumului.

La nivelul Guvernului s-a format un Consiliu consultativ care urmează să se operaţionalizeze în perioara următoare şi care va analiza evoluţia crizei energiei, în urma conflictului din Ucraina.

România îşi asigură, în prezent, 90% din producţia de gaze

În urma unei discuţii care a avut loc vine în cadrul Executivului, s-a analizat varianta ca operatorilor economici să li se aplice un procent echitabil de consum de gaze, pe perioada iernii, în cazul în cazul în care vor exista probleme cu aprovizionarea.

„Se va continua furnizarea fără limitare la consum casnic. Pentru operatorii economici e mai corect să limităm, în procent echitabil pentru fiecare agent economic. Deci va fi o raţionalizare pentru companii, nu pentru casnici”, au precizat surse guvernamentale, precizând că populaţia nu va fi afectată.

România își asigură în acest moment în proporție de 85% necesarul de gaze naturale, urmând ca în perioada următoare, odată cu creșterea producție de gaz din Marea Neagră de către compania Black Sea Oil & Gas procentul să ajungă la 90%.

Guvernul caută deja surse alternative pentru aprovizionarea cu gaze naturale. În acest sens, urmează să fie semnat un memorandum cu Emiratele Arabe Unite, însă surse guvernamentale, citate de Digi24,  susțin că în discuțiile avute până acum, Emiratele au transmis părții române că vor putea asigura aprovizionarea cu gaze doar în anumite condiții, în funcție de disponibilitate.

În același timp, se încearcă aprovizionarea cu gaze din Azerbaidjan. Există discuții și cu Turcia pentru tranzitul gazului din Azerbaidjan, precum și pentru descărcarea de gaz natural lichefiat din Emirate.

De asemenea, gazul natural lichefiat poate fi adus și din Statele Unite.