Actual Economic

Guvernul dă o veste bună românilor. Cum se vor calcula facturile la energia electrică

Guvernul dă o veste bună românilor. Cum se vor calcula facturile la energia electrică
FOTO: evenimentul zilei

Românii primesc o veste bună privind modul defectuos de calcul al facturilor la energia electrică. Guvernul României a căzut de acord să schimbe modul defectuos de calcul al facturilor la energia electric, mai precis va trece la calculul kWh pentru anul în curs, nu pentru anul anterior.

Guvernul dă o veste bună românilor. Cum se vor calcula facturile la energia electrică

Coaliția de guvernare a decis că se va trece la calculul kWh pentru anul în curs, nu pentru anul anterior. De asemenea, nici nu se va mai face media celor trei ani.

Cu toate acestea, mulți români vor primi în continuare facturi mari. Acest lucru se va întâmpla pentru că unele au fost deja calculate pe model vechi și au fost și emise.

Clienţii casnici vor beneficia de o plafonare de maximum 0,80 lei/kWh, cu TVA inclus

Primul amendament susține că se va face o plafonare de maximum 0,80 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienților casnici al căror consum lunar realizat la locul de consum a fost între 100,01-300 kWh, pentru o cantitate de 255 kWh din consumul lunar realizat. Consumul de energie electrică ce depășește 255 KWh/lună se facturează conform prevederilor art. 5 alin. 1.

De asemenea, în cazul bolnavilor cu aparatură medicală, se va face o plafonare de maximum 0,68 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienților casnici al căror consum lunar realizat la locul de consum este cuprins între 0-100 KWh inclusiv.

În cazul clienților casnici, care utilizează dispozitive, aparate sau echipamente medicale necesare efectuării tratamentelor, în baza declarației pe propria răspundere, plafonul maxim al consumului de 100 kWh nu se aplică. Astfel, tariful este de 0,68 lei/kWh, cu TVA inclus, pentru întreg consumul realizat.

Cum va fi plafonat tariful pentru serviciile publice și biserici

În cazul serviciilor publice, este prevăzută o plafonare de maximum un leu/kWh, cu TVA inclus, pentru 85% din consumul lunar realizat la locul de consum, în cazul întreprinderilor mici și mijlocii, astfel cum sunt definite în Legea nr. 346/2004 . Aici sunt incluse întreprinderilor mici și mijlocii. Diferența de consum lunar de energie electrică se facturează conform prevederilor art. 5 alin. (1);

De asemenea, a fost modificat și amendamentul pentru lăcașuri de cult. Astfel, în cazul lor se va face o plafonare de  maximum un leu/kWh, cu TVA inclus, pentru 85% din consumul lunar, realizat la locul de consum, pentru instituțiile publice, altele decât cele prevăzute la lit. d. Aceeași plafonare se va face și pentru lăcașurile de cult recunoscute oficial în România. Diferența de consum lunar de energie electrică se facturează conform prevederilor art. 5 alin, informează Antena 3.