Economic

Guvernul dezvăluie planul controversat pentru rezolvarea deficitului bugetar – Cum vor fi afectate microîntreprinderile?

Bani
Sursa foto capital

Bugetul statului se confruntă cu o deficiență semnificativă, generând diverse probleme legate de perspectivele financiare și economice ale țării. Ca urmare, oficialii analizează introducerea unor măsuri fiscale variate pentru a acoperi acest deficit bugetar. Aceste măsuri sunt planificate să fie implementate începând cu luna septembrie a acestui an.

Cu toate că aplicarea acestor măsuri reprezintă o decizie pozitivă în contextul situației actuale a statului, ele ar putea avea consecințe negative în anumite sectoare. Potrivit datelor furnizate, anumite microîntreprinderi ar putea fi afectate din cauza acestor măsuri fiscale propuse de Guvern.

Microîntreprinderile, impactate de măsurile fiscale

Conform informațiilor furnizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC) la solicitarea Economedia, în România există peste 207.000 de microîntreprinderi cu venituri de peste 300.000 de lei, care sunt vizate de măsurile pe care Guvernul intenționează să le impună. Aceste companii ar putea resimți efectele introducerii unui impozit de 3% pe venit, una dintre măsurile fiscale discutate în prezent de Executiv. Guvernul are în vedere o serie de politici fiscale pe care intenționează să le pună în aplicare începând cu luna septembrie. În anul 2022, peste 579.000 de microîntreprinderi au generat venituri de până la 300.000 de lei, conform ONRC.

Datele analizate arată că în 2022, în România, existau în total 1.055.591 de microîntreprinderi, cel mai mare număr fiind înregistrat în județul Cluj (61.814), urmat de Ilfov (52.333), Timiș (48.031), Constanța (41.228) și Brașov (37.437). În contrast, Tulcea (8.202), Botoșani (7.763), Ialomița (7.595), Mehedinți (6.923) și Covasna (6.433) se află în partea opusă, având cele mai puține microîntreprinderi. În 2022, numărul de angajați al microîntreprinderilor a scăzut, în timp ce veniturile și câștigurile lor au crescut. Cu toate că anul trecut a fost dificil în ceea ce privește pierderea locurilor de muncă, afacerile mici au înregistrat creșteri semnificative.

În ceea ce privește cifrele financiare din 2022, microîntreprinderile au adus venituri totale de 280 de miliarde de lei, în creștere față de nivelul de 245 de miliarde de lei înregistrat în 2021. Profitul net al acestor companii a crescut de la 55 de miliarde de lei în 2021 la 66 de miliarde de lei în 2022. În ceea ce privește pierderile nete, microîntreprinderile au înregistrat o performanță mai bună în 2022, înregistrând o sumă de minus 10,9 miliarde de lei față de 11,1 miliarde de lei în 2021. Totuși, în comparație cu anul anterior, au fost pierdute peste 5.000 de locuri de muncă.

Ce are de gând  Guvernul?

În vederea soluționării deficitului bugetar, statul analizează implementarea unor măsuri care pot influența cetățenii și mediul de afaceri. Aceste inițiative acoperă o gamă diversă de acțiuni, de la eliminarea facilităților fiscale până la majorarea taxelor și impozitelor. Cu toate că aceste propuneri se află în stadiul de inițiere și nu sunt încă definitive, oficialii și experții lucrează pentru a evalua impactul potențial al implementării lor. Potrivit unui proiect de ordonanță elaborat de coaliția de guvernare, microîntreprinderile cu venituri anuale mai mari de 300.000 de lei vor fi obligate să plătească un impozit de 3% pe aceste venituri. În același timp, lucrătorii din domeniul IT ar putea beneficia de scutiri pentru veniturile de până la 10.000 de lei de la un singur angajator sau plătitor, conform informațiilor Economedia.