Actual

Guvernul impune noi reguli de plată. Măsura va afecta milioane de români

guvernul-impune-noi-reguli-plata
Sursă foto: playtech.ro

Pentru a combate evaziunea fiscală, Guvernul impune noi reguli de plată care vor afecta milioane de români. Măsura contravine însă prevederilor din legislația europeană.

Potrivit analistului economic Adrian Negrescu, românii ar putea fi obligați în curând să facă plăți majoritar cu cardul. Plățile în numerar pentru produse ar urma să nu mai fie admise decât pentru sume de cel mult 2.000 lei.

„Singura șansă în condițiile acestei noi legi a austerității este să-ți iei banii cash, să te duci la bancă și să-i pui pe card. Și cu cardul să te duci la magazinul cash and carry sau la altă unitate de unde vrei să cumperi. Realitatea arată că vor fi limitate incredibil de mult tranzacţiile cash. Iar această decizie, din punctul meu de vedere, va afecta cam jumătate din populația României. Mai ales pe cei care stau în mediul rural și nu au acces la bancomate sau la POS-uri. Apropo, numărul bancomatelor în România a scăzut cu 2.000 în ultimii ani. Iar POS-urile, adică acele terminale de plată unde plătim cu cardul, sunt numai 370.000. Față de vreo 800.000 câte ar fi necesare”, a explicat analistul economic.

De ce impune Guvernul noi reguli de plată

Adrian Negrescu consideră că introducerea acestei limitări a plăților în numerar este absurdă.

„Deci, practic, n-avem decât șansa de a strânge banii, de a face o excursie la bancă, la oraș sau la un automat în care să plasăm banii respectivi și cu cardul să mergem să plătim. E o chestie absurdă din punct de vedere economic, e o chestie menită să reducă evaziunea fiscală, dar care nu ține cont de realitățile românești. Aceasta este marea problemă”, a declarat Adrian Negrescu.

Cei mai afectați de această măsură vor fi nu doar cei din mediul rural, ci și mulți români care preferă să își țină banii cash. Fie că este vorba de economii, pensii, salarii sau alte forme de venit. Pe de altă parte, există și problema populației vârstnice, pentru care utilizarea tehnologiei sau deplasarea lau ATM reprezintă probleme reale. Nu în ultimul rând, mai există și categoria românilor care nu doresc să dețină și folosească un card bancare.

Expertul economic susține că pentru toate aceste persoane, soluția constă în limitarea cheltuielilor. „Să încerce să-și limiteze cheltuielile, pentru că alte lucruri nu au de făcut. Decât, poate, să încerce să-și facă un card. Pentru că avem cel mai redus nivel de bancarizare din Europa. Adică avem doar unul din trei români care are card și cont la bancă.”

Prevederea încalcă legislația europeană

Analistul Adrian Negrescu susține că prevederea Guvernului nu este conformă cu legislația UE.

„Această prevedere pe care Guvernul ne-o propune încalcă practic prevederile legislației europene. Recent, Comisia Europeană a renunțat la ideea de a limita plățile în numerar, considerând că sunt încălcate libertățile fundamente ale omului. Mai mult decât atât, apropo de comisioane, că știți că marea problemă aceasta este, în Portugalia, atunci când extragi bani de la bancomat, prin lege, comisionul este zero. Indiferent de unde retragi banii respectivi. Iar în Statele Unite, sunt o grămadă de state care practic au interzis această reducere semnificativă a nivelului plăților în cash. Special pentru că ține, până la urma urmei, de dreptul oamenilor de a face cu banii ceea ce își doresc. Nu e neapărată nevoie să-i ții la bancă și să fii de fiecare dată nevoit să plătești un comision pentru orice serviciu pe care îl faci cu cardul”, a concluzionat Adrian Negrescu, citat de Antena3 CNN.