International

Guvernul Marii Britanii a decis că poporul nu mai are nevoie de ajutor! Plafonarea prețurilor la energie ar putea dispărea

facturi energie sursa foto playtech.ro
sursa foto playtech.ro

Potrivit Resolution Foundation, gospodăria medie va plăti 2.400 de lire sterline în 2023-24, în scădere față de prognoza sumbră de 3.000 de lire sterline făcută de guvern în toamna anului trecut. 

Afirmațiile think tank-ului au fost susținute de compania de consultanță în domeniul energiei Cornwall Insight, care prevede că factura medie va fi de aproximativ 2.360 de lire sterline în timpul verii.

Aceste previziuni sunt mult mai mici decât cele făcute în noiembrie anul trecut, experții temându-se atunci că în această vară facturile vor urca la o medie de 3.500 de lire sterline pe an.

Plafonul prețurilor la energie urmează să crească la 3.000 de lire sterline în aprilie și se așteaptă ca în primăvară consumatorii să aibă parte de o mică perioadă de creștere a facturilor. Cornwall a declarat că se așteaptă ca prețurile la gaze să scadă cu 26% între primăvară și vară, în timp ce prețurile la electricitate vor scădea cu 32%, potrivit The Times. 

Reducerea taxelor

Până în iarna acestui an, facturile la electricitate și gaz ar trebui să fie de aproximativ 1.184 de lire sterline și, respectiv, 1.205 lire sterline, potrivit companiei de consultanță în domeniul energiei.  Micșorarea vine după luni de scădere a prețurilor angro la gaze care s-au produs datorită vremii blânde și a reducerii dependenței țărilor europene de importurile din Rusia. Aceasta va duce la o economie de 11,3 miliarde de lire sterline pentru Trezorerie, alimentând apelurile către cancelarul Jeremy Hunt de a reduce taxele în bugetul de luna viitoare. Când Hunt și-a prezentat planurile fiscale în noiembrie, prețurile en-gros la gaze erau încă semnificativ mai mari decât în mod normal. 

Aceasta însemna că garanția guvernamentală a prețurilor la energie – care a plafonat facturile medii ale gospodăriilor la 2.500 de lire sterline, crescând la 3.000 de lire sterline în aprilie – ar costa 12,8 miliarde de lire sterline. 

Dar prețurile en-gros la gaz au scăzut cu peste 70% față de nivelul maxim din august, ceea ce înseamnă că programul va costa acum doar 1,5 miliarde de lire sterline.

Biroul pentru Responsabilitate Bugetară (Office for Budget Responsibility – OBR) se așteaptă să fi pierdut aproximativ 12 miliarde de lire sterline din veniturile obținute din impozitul excepțional impus furnizorilor de energie, ceea ce reprezintă cu 7 miliarde de lire sterline mai puțin decât se prevăzuse. 

Surse din cadrul Trezoreriei au declarat că acest lucru ar putea însemna modificări legislative. Așadar, cancelarul nu este obligat să majoreze taxa pe combustibil și ar putea fi capabil să anuleze creșterea plafonului de energie din aprilie. De asemenea, acestea au avertizat că economiile ar putea fi „unice” și nu sugerează neapărat o îmbunătățire a finanțelor guvernului. 

‘Nu putem permite ca politica fiscală să fie determinată de vreme și de o piață a gazelor pe care nu o putem controla’, au spus ei. Raportul Fundației Resolution a afirmat că scăderea prețurilor ar însemna o scădere a încasărilor fiscale de la producătorii și generatorii de energie, ceea ce ar costa Trezoreria 7 miliarde de lire sterline. Dar prețurile mai mici vor însemna, de asemenea, că oamenii vor cheltui mai mult, ceea ce va crește încasările fiscale în alte părți.

Emily Fry, economist la acest think-tank, a declarat: „Criza costului vieții este departe de a se fi încheiat, dar scăderea prețurilor la gaze înseamnă că situația pare mai puțin sumbră decât acum câteva luni, scrie Daily Mail.

„Acest lucru va aduce beneficii reale familiilor, chiar dacă acest lucru nu va fi simțit o perioadă de timp”. În timp ce facturile la energie vor crește anul viitor cu încă 400 de lire sterline, nu suntem aproape să vedem facturile anuale susținute de 3.000 de lire sterline de care mulți se temeau.’

Se termină criza?

Parlamentarul conservator Sir John Redwood a declarat că ‘desigur’ această economie uriașă se adaugă la argumentul pentru reduceri de taxe în bugetul de luna viitoare.

Un raport separat de supraveghere a cheltuielilor publice din Marea Britanie estimează că costul total pentru ajutorul oferit cetățenilor la plata facturilor la energie va fi de 69 de miliarde de lire sterline.

Biroul Național de Audit a calculat costul garanțiilor și al plăților unice pentru gospodării, precum și al plafonării prețurilor pentru întreprinderi.

Biroul a declarat că, din cauza faptului că aceste programe au fost implementate „cu rapiditate”, ele prezintă riscuri în ceea ce privește raportul calitate-preț prin sprijinirea unor locuințe și întreprinderi care nu au nevoie de ele.

Gareth Davies, șeful NAO, a declarat: „Schemele de sprijin pentru facturile de energie au fost introduse în mod universal și rapid.

‘Introducerea rapidă a acestor intervenții a însemnat că Departamentul pentru Afaceri și Energie a avut mai puțin timp pentru a lua în considerare riscurile de fraudă; iar natura lor universală a semnalat că un număr de gospodării au primit sprijin financiar de care nu aveau nevoie’.