Actual

Guvernul promite salarii mai mari în cultură. Angajații nemulțumiți îl somează pe Ciolacu

Marcel Ciolacu, președintele PSD, Sursa foto: PSD.ro
sursa foto:arhiva companiei

Guvernul a hotărât să mărească salariile pentru angajații nemulțumiți, inclusiv pentru cei care lucrează în muzeele din întreaga țară. Anunțul vine în urma protestelor angajaților din diverse muzee din România. Aceștia au declarat că nu vor lua parte la evenimentul „Noaptea Muzeelor”.

Marcel Ciolacu a anunțat că Ministerul Culturii a propus o creștere salarială pentru anumite categorii de angajați din sector.

Guvernul promite salarii mai mari în cultură

„Discutăm azi și propunerile Ministerului Culturii privind rezolvarea problemelor de salarizare din muzeele țării, dar și pentru alte categorii unde sunt discrepanțe salariale. Ministrul Finanțelor trebuie să ne confirme aplicarea acestor soluții și actul legislativ pentru a-l aproba săptămâna viitoare.

Sunt convins că, în aceste condiții, Noaptea Muzeelor se va desfășura normal, cu întreaga lista a muzeelor deschisă publicului.”

Angajații din sectorul muzeal au solicitat o majorare salarială de 20% pentru toate pozițiile profesionale. Ca formă de protest, patru dintre cele mai renumite muzee din București nu vor participa la evenimentul „Noaptea Muzeelor”.

Marcel Ciolacu acuză angajații nemulțumiți de salarii

Într-o scrisoare adresată premierului Marcel Ciolacu, angajații muzeelor își exprimă nemulțumirea față de recentele declarații ale acestuia. Ei susțin că premierul i-a criticat pentru că privează copiii de participarea la acest eveniment important. Ciolacu a adăugat că, dacă va fi necesar, va lucra personal la muzeu.

„Federația Națională a Sindicatelor din Cultură și Mass-Media „CulturMedia” afiliată CNS Cartel Alfa a luat act cu îngrijorare și consternare de declarațiile publice pe care le-ați lansat în spațiul public, ieri 15.05.2024, care jignesc și desconsideră profund o întreagă categorie profesională. Cea a angajaților din sistemul public al protecției patrimoniului cultural național, respectiv din muzeele publice acreditate, conform legii, din România.

În aceste declarații, o premieră tristă în istoria postdecembristă a României, un înalt oficial al statului român instigă la încălcarea prevederilor legale în vigoare referitoare la Codul Muncii, protecția patrimoniului cultural mobil și legea voluntariatului și dezinformează accentuat opinia publică, acuzând un corp profesional de elită de șantaj și neîndeplinire a obligațiilor de serviciu.”, au transmis angajații.

Angajații muzeelor îi cer premierului Ciolacu să își prezinte scuzele

De asemenea, angajații au solicitat ca Marcel Ciolacu să-și ceară scuze. „Cât despre amenințările voalate, iarăși unice în istoria postdecembristă la adresa unei întregi categorii profesionale, ele pot denota o necunoaștere a legislației specifice din România. Domnule Prim-Ministru, nu puteți suplini, nici dumneavoastră și nici colegii dumneavoastră miniștri personalul acreditat din muzeele publice din România, nici măcar în calitate de voluntari, în condițiile acestea! Ați încălca o serie de legi, inclusiv Legea Voluntariatului, în care se specifică clar că activitatea voluntarilor nu poate suplini sau dubla atribuțiile personalului din instituțiile în care se desfășoară activitatea de voluntariat.”

Federația Națională a Sindicatelor din Cultură și Mass-Media „CulturMedia” – CNS Cartel Alfa a anunțat organizarea unui protest sâmbătă, 18 mai, sub titlul „Noapte în muzeele din România”. Evenimentul va începe la ora 16:00 în fața Bibliotecii Naționale. Protestul propriu-zis se va desfășura în Piața Victoriei între orele 19:00 și 23:00, conform Mediaflux.ro.

Marcel Ciolacu acuză muzeografii de boicot

„Am avut o discuţie cu doamna ministru al Culturii. Şi eu sunt, să ştiţi, nemulţumit de foarte multe lucruri, dar nu mi-a trecut prin cap să boicotez nişte copii să viziteze muzeele. Din punctul meu de vedere, şi prin intermediul dumneavoastră o să fac un apel la dânşii să-şi facă serviciul pentru care sunt angajaţi. La un asemenea şantaj eu nu voi răspunde”, a declarat Marcel Ciolacu, potrivit HotNews.

Această declarație a stârnit un nou val de nemulțumiri în rândul angajaților din cultură.