Politică

Guvernul României nu i-a iertat. A trimis acasă funcționarii Ambasadei Ruse, pentru masacrul de la Bucea

Guvernul României nu i-a iertat. A trimis acasă funcționarii Ambasadei Ruse, pentru masacrul de la Bucea

Masacrele trupelor ruse în regiunea capitalei Kiev, motivul principal pentru care România a decis expulzarea a 10 diplomați ruși. Numărul diplomaților ruși expulzați în total din diferite țări UE se ridică la 233.

Crime de război care au revoltat o lume întreagă!

Ultimele zile au marcat o pată neagră în istoria recentă a Europei, asta după ce autoritățile locale și observatorii internaționali au descoperit noi atrocități în orașul Bucea, regiune din nord-estul Ucrainei, odată cu retragerea trupelor rusești. În aceste condiții, România s-a alăturat unor țări precum Germania, Italia, Franța, Spania, Italia, Suedia, Danemarca și Lituania, care au decis expulzarea unui număr important de diplomați ruși.

Franţa a anunţat că va expulza 35 de diplomaţi ruşi „ale căror activităţi sunt contrare intereselor sale”, în timp ce Guvernul Germaniei a declarat 40 de diplomaţi ruşi „persona non grata”, act ce constituie primul pas spre expulzarea acestora.

Decizia a fost făcută public de către MAE, care a transmis că zece membri ai Ambasadei Ruse în România au fost declarați persoane non grata, motivând că „activităţile şi acţiunile acestora contravin prevederilor Convenţiei de la Viena privind relaţiile diplomatice din 1961”.

„Ministerul Afacerilor Externe informează că autorităţile române au decis declararea ca persone non grata pe teritoriul României a 10 persoane care activează în cadrul Ambasadei Federaţiei Ruse la Bucureşti, având în vedere că activităţile şi acţiunile acestora contravin prevederilor Convenţiei de la Viena privind relaţiile diplomatice din 1961”, a informat MAE.

Informația a fost transmisă ambasadorului Federației Ruse la București, domnul Valery Kuzmin, de către ministrul Bogdan Aurescu.

„Cu prilejul convocării, MAE a reiterat condamnarea fermă a crimelor comise la Bucea şi în alte localităţi din Ucraina, pentru care răspunderea aparţine Rusiei”, mai arată sursa citată.

Bucha este un oraș de dimensiuni medii care avea peste 30.000 de locuitori înainte de război și este situat la aproximativ 30 de kilometri nord-vest de capitala ucraineană.  Ucrainenii au intrat sâmbătă în acest oraș, după ce a fost ocupat pentru o lungă perioadă de timp de ruși, în urma invaziei țării.