Actual Politică

Guvernul României reacţionează faţă de ameninţările politicianului extremist din Ungaria la adresa jurnalistei Radioului Public

Guvernul României reacţionează faţă de ameninţările politicianului extremist din Ungaria la adresa jurnalistei Radioului Public

Condamn public amenințările formulate la adresa jurnalistei Radioului Public – Redacția Târgu-Mureș, pe care le calific drept inacceptabile, transmite Nicolae Ciucă, după ce o jurnalistă a fost amenințată în discursul unui politician extremist din Ungaria. La rândul său, ministrul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse a solicitat Agenției Naționale pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați să se implice în acest caz și să ofere sprijin jurnalistei, dacă va fi nevoie.

Guvernul României reacţionează faţă de ameninţările politicianului extremist din Ungaria la adresa jurnalistei Radioului Public

Premierul Nicolae Ciucă consideră amenințările formulate la adresa jurnalistei Radioului Public – Redacția Târgu-Mureș drept inacceptabile şi reprezentă un atac grav la adresa valorilor democratice.

„Condamn public amenințările formulate la adresa jurnalistei Radioului Public – Redacția Târgu-Mureș, pe care le calific drept inacceptabile, reprezentând un atac grav la adresa valorilor democratice. Libera exprimare a jurnaliștilor este o condiție de bază a statului de drept și o valoare fundamentală în orice democrație. Solicit instituțiilor abilitate ale statului să își exercite atribuțiile legale pentru protejarea jurnaliștilor și tragerea la răspundere a celor responsabili de propagarea discursului care incită la ură și discriminare”, transmite premierul Nicolae Ciucă.

La rândul, ministrul Familiei, Gabriela Firea a solicitat ANES sprijin pentru jurnalista de la Târgu Mureş şi spune că astfel de gesturi nu sunt de tolerat.

„Violența naște violență! Condamn cu fermitate orice formă de violență sau instigare la violență, în special când la mijloc e vorba de o femeie. Am citit cu amărăciune relatările presei cu privire la amenințările la adresa unei doamne, jurnalist la postul public de radio. E și mai grav faptul că afirmațiile extreme au fost făcute de membrii unui partid politic. Normalitatea, respectul și bunul simț nu au etnie sau culoare politică și nu țin de statul social sau funcția ocupată. Amenințarea cu moartea este o faptă penală și se pedepsește ca atare! Astfel de gesturi nu sunt de tolerat și solicit instituțiilor statului să se autosesizeze și să ia de urgență toate măsurile legale în acest caz. De asemenea, e nevoie de solicitarea unor sancțiuni la nivel diplomatic, având în vedere cetățenia străină a „agresorilor”. Îi transmit jurnalistei toată susținerea mea și a colegilor mei din Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse. Am solicitat deja Agenției Naționale pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați să se implice în acest caz și să ofere sprijin jurnalistei, dacă va fi nevoie”, scrie pe Facebook Firea.

Jurnalista Parászka Boróka a calificat declarațiile politicianului maghiar drept un atac împotriva presei și a postului public de radio, care trebuie luat în serios

Unul dintre reprezentanții Partidului Patria Noastră, Barna Bartha, ar fi spus, făcând referire la jurnalista de la Radio Târgu Mureș, că dacă maghiarii nu pot spânzura astfel de oameni, nu-i pot elimina dintre ei, atunci nu e de mirare că am ajuns unde am ajuns. Apoi, politicianul maghiar mai spune că este o jurnalistă teribil de inteligentă, dar că nu a văzut în viața lui un ticălos mai mare, mai dezvăluie publicația Telex.

Față de aceste declarații, reprezentanții Partidului Patria Noastră din Ungaria au transmis că nu consideră că ceea ce s-a spus este o infracțiune, dar că vor investiga acest caz.

Pe de altă parte, jurnalistă amenințată a calificat declarațiile politicianului maghiar drept un atac împotriva presei și a postului public de radio, care trebuie luat în serios.

Subiectul a fost adus și în atenția redactorului-șef al Radio Târgu Mureș și se investighează ce măsuri legale ar trebui și pot fi luate.

De asemenea, Societatea Română de Radiodifuziune consideră comentariile mai sus amintite drept un atac grav împotriva normelor de bază ale democrației, ale statului de drept, declarațiile care fac apel la puritate rasială fiind inacceptabile într-o Românie democratică și tolerantă.