Actual International

N-au zăpadă. Jumătate din pârtiile de schi din Franța rămân închise. Și stațiunile din România sunt lovite

N-au zăpadă. Jumătate din pârtiile de schi din Franța rămân închise. Și stațiunile din România sunt lovite
sky news

Vacanțele sunt date peste cap la sfârșitul acestui an, deoarece lipsa zăpezii în Pirinei și pe alte pârtii de schi din Franța înseamnă că acestea vor rămâne închise.

Haos de sărbători: Din cauza lipsei de zăpadă, jumătate din pârtiile de schi din Franța rămân închise. Și ce știm de stațiunile din România

Sezonul de iarnă blând însoțit de ploi, în ultimele zile, a dat peste cap planurile stațiunilor de schi din Alpii francezi și Pirinei din acest an, din cauza lipsei de zăpadă.

Potrivit unui reportaj publicat marți, 27 decembrie 2022, de ziarul francez Sud Ouest, acest lucru a făcut ca peste jumătate din pârtiile de schi din Franța să rămână închise, într-o perioadă de vârf a sezonului de sărbători.

Domaines Skiables de France (DSF), un grup francez al operatorilor profesioniști de stațiuni de schi, au relatat într-o declarație citată în reportaj: „Am început sărbătorile de Crăciun cu o situație bună, în urma unui val de frig și zăpadă, dar de la sfârșitul săptămânii trecute, vremea blândă și ploile au dus la închiderea a jumătate din pârtii.”

Alpii Meridionali, care au peste 75% din pârtii deschise, împreună cu Alpii de Nord, au fost cel mai puțin afectați. Cu toate acestea, situația este deosebit de îngrijorătoare în Pirinei, unde doar 25% din pârtii sunt deschise în acest an. În afară de aceasta, Vosges și Jura au fost, de asemenea, martorii unei lipse de zăpadă, deoarece doar 25 la sută din pârtii au fost deschise până acum.

Lipsa zăpezii a făcut, de asemenea, ca mai multe stațiuni de schi să rămână închise în întreaga țară. Printre acestea se numără stațiuni precum La Pierre-Saint-Martin (Pyrénées-Atlantiques), Saint-Pierre de Chartreuse/Le Planolet (Isère), Semnoz (Haute-Savoie), Le Tanet (Vosges) și Croix de Bauzon (Masivul Central).

Și în România, mulți români visează să își petreacă sărbătorile la munte și să schieze, dar asta depinde de starea pârtiilor din țară și de stratul de zăpadă. Autoritățile din zonele montane au anunțat care sunt șansele să se deschidă pârtiile de Crăciun sau Revelion.

Din cauza temperaturilor ridicate, există riscul ca pârtiile să rămână închise în aceste zile, dar este posibil să se deschidă de Revelion, dacă vremea rece, gerul și zăpada își vor intra în drepturi, potrivit acestui anotimp.

Săptămâna trecută, EVZ a publicat lista pârtiilor unde se poate schia.

 • La Cavnic sunt 9 pârtii de schi, dar stratul de zăpadă are doar 2 centimetri.
 • Izvoare- cele 3 pârtii din zonă au un strat mediu de 2 centimetri.
 • În Mogosa și Suisor este un strat mediu de zăpadă, mai exact de 2 centimetri.
 • În Bucovina, pârtiile din zonele Câmpulung Moldovenesc, Gura Humorului, Sucevița, Vatra Dornei rămân închise pentru că nu există zăpadă.
 • În zona Moldovei există pârtia Durău, iar stratul de zăpadă este de 10 centimetri. La Cozla din Piatra Neamț, statul a ajuns la 7 centimetri. Restul pârtiilor din Vatra Dornei nu au zăpadă.
 • Azuga- cele 7 pârtii din zonă au un strat mediu de zăpadă de 4 centimetri.
 • Bușteni- nici o pârtie din cele 3 nu are zăpadă.
 • Mioarele- fără zăpadă
 • Sinaia- cele 18 pârtii din stațiune au un strat de zăpadă mediu de 6 centimetri.
 • Rânca- nu avem zăpadă momentan, din cauza temperaturilor ridicate.
 • Voineasa- pe Transalpina, stratul mediu de zăpadă este de 10 centimetri.

Borsa pune la dispoziția turiștilor pârtiile cu cea mai multă zăpadă la acest moment. Aici, stratul mediu de zăpadă la data de 21 decembrie era de 11 centimetri, cu temperatura de -8 grade.