Social

Iată cum poți să îți construiești o casă pe banii statului. Guvernul oferă 45.000 de euro

euro Sursa foto Antena 3 CNN
Sursa foto Antena 3 CNN

Potrivit unei noi inițiative guvernamentale, inițiată de membrii Partidului Național Liberal, românii pot primi o finanțare de până la 45.000 de euro pentru construcția unei locuințe noi, însă acești bani pot fi acordați doar dacă sunt respectate o serie de cerințe.

Potrivit noii platforme guvernamentale a liberalilor, acest ajutor de până la 45.000 de euro ar putea fi una dintre facilitățile oferite tinerelor familii aflate la început de drum.

Cine se încadrează?

Conform inițiativei, tinerii pot primi un „Grant de 30% din valoarea construcției/ achiziției unei locuințe noi (începută în 2022) familiilor cu copii mai mici de 15 ani și care nu dețin în prezent o locuință (nu poate depăși suma de 45.000 euro în mediul urban, respectiv 30.000 euro în mediul rural)”, se arată în document.

„Toate prognozele arată că va fi un an mai bun în ce privește investițiile.  Pentru PNL, cota unică este o linie roșie peste care nu se va trece”, a spus Adrian Cozma, deputat PNL.

Noul program al liberalilor, „Facilități pentru familii”, ar urma să ofere asistență financiară persoanelor care se află în situații financiare mai precare. Pe lângă ajutorul pentru tineri, Inițiativa ar urma să ofere bani bunicilor sau fraților majori fără loc de muncă, care au grijă de un copil în timp ce părinții sunt la serviciu, precum și vouchere pentru educație, sport, sănătate și cultură.

Statul acordă 45.000 de euro

În plus, va exista o reducere treptată a cuantumului contribuțiilor de asigurări sociale de sănătate (CASS) care trebuie plătite, în funcție de numărul de copii aflați în întreținere, până la o scutire totală pentru cei care au cel puțin trei copii în întreținere, precum și reduceri sau scutiri pentru plata impozitelor, dar numai în funcție de numărul de copii din familie.

Acordarea de subvenții egale cu 30% din costul construcției sau achiziționării unei locuințe noi este cea mai importantă măsură care ar intra în vigoare în cadrul acestui nou program PNL.

Această sumă de bani este disponibilă doar pentru familiile cu copii cu vârsta sub 15 ani care nu dețin deja o casă.

Cu toate acestea, deputații Partidului Național Liberal au stabilit și un prag maxim pentru această plată, care poate fi de până la 45.000 de euro pentru zonele urbane și de până la 30.000 de euro pentru regiunile rurale, adică cu 15.000 de euro mai puțin, pentru construirea sau achiziționarea unei locuințe noi începând cu anul 2022.

Antena 3 a relatat că noul program de asistență „Facilități pentru familii” va implementa și o „scutire temporară” de plăți sociale pentru lucrătorii sau locurile de muncă create datorită investițiilor din fonduri europene în anii fiscali 2021-2027, pentru maximum un an.

De asemenea, se majorează salariul minim brut de la nivelul actual de 3.000 de lei, însă parlamentarii liberali au omis să precizeze care ar prefera să fie noul prag al salariului minim.