Actual

Exclusiv. Doru Bușcu la Hai România: „Cauza inițială și ultimă a creșterii PNL este existența PSD”

Doru Buscu
Sursa foto: Captura Podcast Hai Romania

Invitat la ediția de joi, 11 mai, a podcastului Hai România, jurnalistul Doru Bușcu apreciază că liberalii nu au șanse de supraviețuire politică fără sprijinul Partidului Social-Democrat.

Doru Bușcu îl cotează pe președintele Partidului Social-Democrat cu șansa de a obține rezultate politice mai bune decât predecesorul său la Palatul Victoria: „Marcel Ciolacu are o șansă istorică mare. Ciolacu, din punct de vedere politic este incomparabil mai bun decât Ciucă, care nu a înțeles și nu înțelege nici acum nimic din negocierea politică. De altfel, dacă ne uităm la perioada în care a fost premier nu cred că putem identifica vreun progres al României, vreo investiție majoră sau reformă importantă.”

Potrivit invitatului lui Ionuț Cristache, Marcel Ciolacu poate beneficia de bunăvoința românilor pentru un interval de una-două luni, perioadă pe care o poate valorifica pentru a lua măsuri: „Ciolacu poate ieși din stilul ăsta de evanghelizare a stabilității politice. Dar și moartea este stabilă! Ciolacu, ca orice premier nou, are una-două luni în care se bucură de bunăvoință – poate să ia rapid niște măsuri, nu populiste, ci care să consacre o tendință de dezvoltare, de viziune. Sunt multe oportunități. Dacă știe numai să și comunice o astfel de viziune, lumea o să îl crediteze, pentru că vine după un șir lung de momâi. Acum rămâne de văzut cine decide să fie premier, cine îl sprijină, ce obiective i s-au trasat, ce promisiuni a făcut, ce obligații are față de susținători.”

PNL este dator vândut PSD-ului

Doru Bușcu susține că ascensiunea și menținerea PNL-ului în actuala configurația politică este meritul exclusiv al PSD: „Dacă aș fi la PNL, aș mulțumi PSD-ului că l-a adus la putere prin pachetul negativ – «ciuma roșie» și «plăcuțele suedeze». Lumea a început să urască PSD-ul și nu avea cui să dea surplusul de voturi și adeziune și așa a crescut PNL. Liberalii trebuie să înțeleagă că momentul cu europarlamentarele și Dragnea la pușcărie se datorează integral PSD-ului. După ce a dat chix cu USR, PSD i-a ajutat să guverneze. Acum îi țin la guvernare și s-ar putea să îi țină și după alegeri, chiar dacă scad. Ar trebui să le facă un altar și să le mulțumească că există.”

Jurnalistul consideră că PNL-ul și-a asumat voluntar dependența de PSD pentru a putea supraviețui politic: „Social-democrații controlează un electorat loial, sărac, cu acces mai puțin la educație, dar constant. Iar democrația spune că puterea și legitimitatea sunt date de vot, prin urmare PSD-ul târăște PNL-ul ca pe un baston de care se mai sprijină. PNL-ul și-a asumat rolul de slugă necondiționată a președintelui Iohannis lipsit de viziune. Cauza inițială și ultimă a creșterii PNL este existența PSD.”

Despre riscul continuării liniei politice liberale

„Dacă Ciolacu continuă linia lui Ciucă ne-am prăjit. Pentru că toate consecințele economice, social și militare a ceea ce se întâmplă în zona de război din Ucraina se revarsă mai întâi pe noi și noi nu facem nimic. De exemplu, economic – dacă Rusia câștigă sau se prelungește războiul –, exploatările noastre de gaze din Marea Neagră vor avea costuri atât de mari de asigurare încât nu vor mai fi rentabile”, a declarat jurnalistul în ediția de joi a podcastului Hai România, care poate fi vizionat integral aici.

În opinia lui Doru Bușcu, România ratează numeroase oportunități pe zona de politică externă, principalul vinovat de această situație fiind vinovat președintele Klaus Iohannis: „Sunt însă și multe oportunități, din care noi nu exploatăm absolut niciuna. Nu avem politică externă pentru că stă sub lipsa totală de fler, imaginație și cunoștințe a președintelui Iohannis, care a pus un funcționar ce nu înțelege nimic din ce se întâmplă. Iar România, care ar fi trebuit să fie un pol de putere locală, cu influență în zona energetică, comercială, cu posibilități de a se coaliza cu alte țări din regiune – nimic nu se întâmplă.”