International

Imagini șocante în Filipine: oraș întreg acoperit de cenușă vulcanică. „Am crezut că plouă, dar… era cenușă peste tot

Imagini șocante în Filipine: oraș întreg acoperit de cenușă vulcanică. „Am crezut că plouă, dar… era cenușă peste tot

În estul Filipinelor, un vulcan puternic a erupt duminică, acoperind un oraș întreg cu un strat de cenușă pentru a doua oară într-o săptămână, relatează Le Figaro. Erupția vulcanului Bulusan din provincia Sorsogon a durat aproximativ 17 minute și a provocat daune considerabile în întreaga regiune.

Imagini șocante în Filipine: oraș întreg acoperit de cenușă vulcanică

În data de 5 iunie, vulcanul descărcase pe cer un nor gri pe o distanţă de un kilometru, lăsând natura în întuneric și acoperind aproximativ 10 sate cu cenuşă. La o săptămână după această primă erupție, în dimineața de duminică, 12 iunie 2022, locuitorii orașului Juban, încă afectați de erupția de săptămâna trecută, au fost treziți de zgomotul produs de vulcan.

„Am crezut că plouă, dar când m-am uitat afară, era cenușă peste tot”, a declarat un bărbat din zonă. „Altădată, râul nostru era limpede, dar acum are culoarea cenușie”, a adăugat el.

Potrivit autorităților, nu au existat morți sau răniți în urma erupției, însă Ministerul de Interne a emis un avertisment pentru „tulburări de intensitate scăzută”.

Renato Solidum, geolog la Universitatea Manilla, a declarat că “încă nu putem spune că s-a terminat. Este întotdeauna posibil ca această erupție să fie urmată de alta, motiv pentru care trebuie să rămânem precauți în privința vulcanului Bulusan”.

La fața locului au fost trimise echipe de intervenție ale armatei, care să curețe drumurile acoperite de cenușă și a ghida șoferii de la fața locului din cauza vizibilității reduse. Cinci zboruri ale mai multor companii au fost anulate în regiune.

Serviciul local pentru situații de urgență din Juban a declarat că 366 de persoane s-au adăpostit în centre de urgență, majoritatea fiind evacuate cu câteva zile înainte de erupție din cauza unei serii de cutremure care au anticipat erupția.

Vulcanul Bulusan din Filipine a fost deosebit de activ în ultimii ani, zeci de erupții similare producându-se începând cu 2016 și 2017.