Actual Sănătate

Silicoanele și posesoarele lor sunt în pericol. Ultimele descoperiri vor distruge întreaga industrie a chirurgiei estetice

Silicoanele și posesoarele lor sunt în pericol. Ultimele descoperiri vor distruge întreaga industrie a chirurgiei estetice

Un studiu israelian răstoarnă tot ce s-a știut până acum în domeniul silicoanelor! Oamenii de știință au arătat că implanturile mamare provoacă probleme mentale și autoimune.

Implanturile mamare cu silicon, o „eroare medicală istorică”? Se distruge întreaga industrie a chirurgiei estetice

În 1960, comunitatea medicală a permis implanturile mamare cu silicon pentru chirurgia estetică și de reconstrucție. Acum, cercetătorii spun că a fost o „eroare medicală istorică”, scrie Jerusalem Post. Lipsa supravegherii agenției medicale americane FDA, precum și datele privind efectele secundare ascunse de companii au dus la complicații autoimune și mentale severe.

„Societatea medicală a considerat în mod eronat siliconul ca fiind un material inert în relație cu corpul uman și cu sistemul imunitar”, au scris cei din echipa condusă de imunologul prof. Yehuda Shoenfeld și biologul molecular de la Universitatea Ariel, dr. Gilad Halpert, în cel mai recent număr al revistei IMAJ „The English-language journal of the Israel Medical Association”, sub titlul „Boala siliconică a sânilor [SBI] ca exemplu clasic de sindrom autoimun/inflamator indus de adjuvant”.

Care sunt simptomele

De-a lungul anilor, s-au strans multe rapoarte cu privire la efectul dăunător al implanturilor de silicon asupra sănătății umane și a fost ridicată o mare dezbatere cu privire la siguranța acestor implanturi. Echipa a intervievat multe femei cu SBI care aveau oboseală severă, depresie, durere larg răspândită, palpitații, pierderi de memorie, ochi uscați și gură uscată și un tip rar de limfom (cancer de sânge), printre alte complicații. Deși unele femei au primit medicamente antidepresive și antipsihotice, nu le-a fost îmbunătățită starea, ba chiar s-au simțit mai rău.

„Atât clinicienii, cât și oamenii de știință ar trebui să lucreze împreună pentru a găsi alternative la implanturile de silicon și pentru a găsi tratamente pentru simptomele severe raportate de către femeile cu SBI și de către alți pacienți cu tulburări suspectate legate de disautonomie autoimună”, au scris ei.

Siliconul nu este un material natural, ci un polimer ramificat fabricat din atomi de siliciu. Expunerea îndelungată a oamenilor la siliciu s-a dovedit că declanșează boli autoimune, în care sistemul imunitar al corpului atacă țesuturile și organele din organism.

Efectele secundare ale implanturilor

După multe plângeri, Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente (FDA) a impus un moratoriu asupra implanturilor de silicon între 1992 și 1996. Le-a cerut companiilor care vindeau să raporteze efectele secundare și manifestări clinice în urma implanturilor descries de pacienți. În mod real, companiile au continuat să vândă implanturile și nu au raportat informațiile cerute de FDA.

Un grup din Olanda a raportat că microparticulele unui polimer pot migra către tiroidă, intestin, măduva spinării și chiar rinichi la o femeie care a avut un implant si a murit de cancer la sân.

Un mare studiu israelian publicat în Jurnalul Internațional de Autoimunitate în 2018, care compară 20.000 de femei SBI cu 100.000 de controale, a constatat că multe dintre cele care au primit implanturi de silicon au dezvoltat sindromul Sjogren (ochi uscați și gură uscată), sarcoidoză (pete mici de țesut roșu și umflat se dezvoltă în organele corpului); artrită reumatoidă și fibromialgie (care provoacă durere pe tot corpul, probleme de somn, oboseală și adesea suferință emoțională și mentală).

În ziua de azi, o alternativă la implanturi este folosirea grăsimii de la pacienta însăși pe sâni pentru reconstrucție după îndepărtarea acestora din cauza cancerului de sân (mastectomie); aceasta nu provoacă nicio reacție a sistemului imunitar.

 

Notă redacție: Informațiile din acest articol nu înlocuiesc sfaturile unui medic și nici alte tratamente recomandate de specialiști!