Actual Social

Important pentru clienții Enel! Ce se întâmplă cu facturile pe luna decembrie

Important pentru clienții Enel! Ce se întâmplă cu facturile pe luna decembrie
Arhiva infoactual.ro

Un anunț important a venit din partea Enel pentru clienții săi, care au primit factura pe luna decembrie 2022. Astfel, clienții Enel care luna aceasta au primit factura de energie electrică pentru luna decembrie 2022 trebuie să aibă în vedere faptul că aceasta nu este una completă.

Despre ce este vorba, de fapt

Mai exact, consumul înregistrat a fost doar din perioada 1-16 decembrie 2022 din cauza modificărilor din sistemul informatic. Prin urmare, diferența de consum din perioada 16-31 decembrie 2022 va fi inclusă pe factura emisă începând cu data de 7 ianuarie 2023.  Și tot pentru această perioadă, trebuie știut că se vor aplica alte prevederi legale. Consumul aferent lunii ianuarie 2023 va fi afișat pe aceeași factură.

Cum se aplică plafonarea, conform Enel

Potrivit unui comunicat oficial al Enel, plafonarea prețului se aplică pentru fiecare lună în parte, indexul transmis de clienți pentru factura din perioada 1-16 decembrie 2022 nefiind valabil.

„Primele zile din an sunt și primele în care se aplică deja cele mai recente măsuri legislative (după publicarea în Monitorul Oficial a OUG 192/2022, pe 30 decembrie). Așadar, rămâi informat despre prevederile aduse de aceste noi schimbări, în special dacă te înscrii într-una dintre cele trei categorii de mai jos, pentru care este nevoie să depui documente:

  • ești persoană care utilizează dispozitive, aparate sau echipamente medicale alimentate de la rețeaua electrică, necesare efectuării tratamentelor medical
  • ai în întreținere cel puțin 3 copii cu vârsta de până în 18 ani; limita de vârsta se prelungește până la 26 de ani în cazul în care copilul major urmează o formă de învățământ
  • reprezinți o familie monoparentală și ai în întreținere cel puțin un copil cu vârsta de până la 18 ani; limita de vârsta se prelungește până la 26 de ani în cazul în care copilul major urmează o formă de învățământ” , se arată în comunicatul ENEL.

Cauza facturării consumului de energie pentru doar 15 zile din luna decembrie 2022

Referitor la acest aspect, ENEL, în comunicatul de presă, publicat pe facebook.com  a explicat: „Important! Ca urmare a acestor modificări, și noi, la rândul nostru, este necesar să modificăm sistemul informatic. De aceea, facturile emise zilele acestea includ consumul tău estimat din perioada 1-15 decembrie 2022, urmând ca, după finalizarea actualizării sistemului, următoarea factură să includă diferența de consum pe luna decembrie (16–31 decembrie 2022, când se aplică alte prevederi față de prima jumătate a lunii) și consumul aferent lunii ianuarie 2023. Plafonarea se va aplica pe fiecare lună în parte, nu se cumulează consumurile, așadar nu trebuie să îți faci griji că vei plăti mai mult decât ți-ai planificat!”