Actual Social

Important! Recenzarea pe bază de interviuri se prelungește. A fost anunțată data finalizării recensămâtului

Important! Recenzarea pe bază de interviuri se prelungește. A fost anunțată data finalizării recensămâtului
evz.ro

Comisia Centrală pentru Recensământul Populației și Locuințelor a decis prelungirea termenului de colectare de date pe bază de interviuri (față în față) cu încă 7 zile. Astfel, termenul final nu mai este 17 iulie 2022, ci 24 iulie 2022, celelalte termene din programul de recensământ rămânând aceleași.

„Întrucât ritmul de recenzare la Recensământul Populației și Locuințelor 2021 în anumite localități este scăzut și nu permite recenzarea întregii populații rezidente a României până la data de 17 iulie, se impun măsuri pentru prelungirea perioadei de colectare a datelor prin interviu față-n față realizat de recenzori”, a transmis Comisia Centrală pentru Recensământ.

Care este situația recensământului la nivel național

Până în prezent, singurul județ în care s-a încheiat recenzarea este Botoșani. Astăzi și Vrancea va încheia recenzarea, anunță președintele INS.

La centrul fix de recenzare, deschis la sediul Institutului Naţional de Statistică, și la centrul deschis la sediul Primăriei Sectorului 6 sute de persoane au stat la cozi, ieri și azi, pentru a-și declara datele.

Românii s-au înghesuit în centrele de recenzare deschise în localităţile care au înregistrat cel mai mic procent în această etapă a numărării populaţiei întrucât nu au mai avut răbdare să aştepte recenzorul să le bată la uşă, dar și de teama de a nu fi amendaţi. Din acest motiv, al aglomerării, s-a și luat decizia prelungirii termenului de recenzare.

În Capitală sunt deschise peste 30 de centre fixe de recenzare, cele mai multe astfel de puncte fiind în sectorul 5. Potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică, în sectorul 4, până în prezent, nu a fost deschis niciun astfel de punct.

Până în prezent, peste 80% din populaţia României a fost recenzată.

Capitala este în continuare pe ultimul loc la recenzarea din uşă în uşă, urmat de judeţele Timişoara şi Ilfov. Judeţul fruntaș, în care a fost atins pragul de 100% al populaţiei estimate, este Botoşani.

Ce au declarat autoritățile

“De când s-au deschis aceste centre fixe, numărul zilnic de recenzări s-a dublat. Sperăm ca în perioada următoare să avem un număr cât mai mare de recenzori, cel puţin în municipiul Bucureşti, pentru că aici sunt cele mai mari probleme”, a declarat Bogdan Drăghia, purtător de cuvânt Recensământul Populaţiei şi Locuinţelor.

Administratorul public din cadrul Primăriei Sectorului 6, Paul Moldovan, a spus: “Cererea e foarte mare. Acolo unde am avut un flux mare de persoane care aşteaptă am luat decizia să prelungim programul. Cine refuză să participe la numărarea populaţiei riscă să fie amendat”.