Actual International

În 1994, Liz Truss, noul premier al Marii Britanii susţinea abolirea monarhiei, iar azi va fi învestită de Regina Elisabeta

În 1994, Liz Truss, noul premier al Marii Britanii susţinea abolirea monarhiei, iar azi va fi învestită de Regina Elisabeta

Într-un discurs susţinut în 1994, Liz Truss a susţinut abolirea monarhiei, iar astăzi va fi învestită de Regina Elisabeta a II-a și astfel va deveni a trei femeie prim ministru din istoria Marii Britanii. La vârsta de șapte ani, Liz Truss a jucat rolul Margaret Thatcher în alegerile generale simulate de la școala ei. Dar, spre deosebire de premier, care a câștigat o majoritate uriașă în 1983, ea nu a avut succes, scrie BBC într-un portret dedicat lui Elizabeth Truss. Mulți ani mai târziu, doamna Truss și-a amintit: „Am luat zero voturi. Nici măcar eu nu am votat pentru mine”.

În 1994, Liz Truss, noul premier al Marii Britanii susţinea abolirea monarhiei, iar azi va fi învestită de Regina Elisabeta

Liz Truss este a treia femeie din istoria țării care devine prim-ministru. Ea va merge pentru învestire la castelul Balmoral, reședința unde regina Elisabeta a II-a s-a retras din cauza unor probleme de mobilitate. Este pentru prima dată în cei 70 de ani de domnie când suverana nu se află la Palatul Buckingham pentru numirea noului premier al țării, al 15-lea de când Elisabeta a II-a se află pe tron. La castelul din Scoția va sosi mai întâi Boris Johnson pentru a-și prezenta oficial demisia.

După treizeci și nouă de ani, şi-a propus să urmeze exemplul Doamnei de Fier și să devină lider al Partidului Conservator și prim-ministru. Şi a reuşit.

Cine este Liz Truss şi din ce familie vine

Mary Elizabeth Truss s-a născut la Oxford în 1975. Ea și-a descris tatăl, un profesor de matematică, și pe mama ei, asistentă, drept „de stânga”.

De tânără, mama ei a participat la marșuri pentru Campania pentru Dezarmare Nucleară, o organizație care s-a opus vehement deciziei guvernului Thatcher de a permite instalarea focoaselor nucleare americane la RAF Greenham Common, la vest de Londra.

Familia s-a mutat în Paisley, chiar la vest de Glasgow, când Liz avea patru ani.

Fratele ei a povestit la BBC că tânăra doamnă Truss ura să piardă și deseori dispărea în loc să riște să nu câștige.

Familia a plecat mai târziu la Leeds, unde Liz a urmat la Roundhay o școală secundară de stat.

După absolvire, a lucrat ca contabilă pentru Shell și Cable & Wireless și s-a căsătorit cu colegul contabil Hugh O’Leary în 2000. Cuplul are doi copii.

Foto: Liz Truss alături de soţul său, Hugh O’Leary

Ulterior a ajuns la Universitatea Oxford, unde a studiat filozofie, politică și economie și a fost activă în cercurile politice studențești, inițial pentru liberal-democrați.

La conferința partidului din 1994, ea a susținut abolirea monarhiei, spunând delegaților din Brighton că „Noi, liberal-democrații, credem în oportunități pentru toți. Nu credem că oamenii sunt născuți pentru a guverna”.

La Oxford, doamna Truss a trecut la conservatori

Doamna Truss a fost candidată conservatoare pentru Hemsworth, West Yorkshire, la alegerile generale din 2001, dar a pierdut. A suferit o altă înfrângere în Calder Valley, tot în West Yorkshire, în 2005.

A fost aleasă consilier la Greenwich, sud-estul Londrei, în 2006, iar din 2008 a lucrat și pentru un think tank reformist de centru-dreapta.

Liderul conservator David Cameron a pus-o pe doamna Truss pe lista candidaților prioritari pentru alegerile din 2010 și a fost aleasă să candideze pe un loc sigur în South West Norfolk.

A avut o aventură cu deputatul conservator Mark Field cu câțiva ani în urmă

Candidatura sa a fost contestată, după ce a fost dezvăluit faptul că a avut o aventură cu deputatul conservator Mark Field cu câțiva ani în urmă.

Efortul de a o înlătura de pe poziția de candidat a eșuat și doamna Truss a câștigat locul cu peste 13.000 de voturi.

În 2012, la puțin peste doi ani după ce a devenit deputată, a intrat în guvern ca ministru al Educației și în 2014 a fost promovată la funcția de secretar al Mediului.

S-a răzgândit în privința Brexit-ului

Un an mai târziu a avut loc, probabil, cel mai mare eveniment politic dintr-o generație – referendumul UE.

Doamna Truss a făcut campanie pentru Remain, declarând că Brexit-ul ar fi „o triplă tragedie – mai multe reguli, mai multe forme și mai multe întârzieri în comerțul cu UE”.

Cu toate acestea, după ce partea ei a pierdut, ea s-a răzgândit, susținând că Brexitul a oferit o oportunitate de a „schimba modul în care funcționează lucrurile”.

Sub mandatul de premier al Theresei May, ea a ocupat funcția de secretar al justiției înainte de a deveni secretar șef al Trezoreriei.

Cariera politică a lui Liz Truss

Când Boris Johnson a devenit prim-ministru în 2019, doamna Truss a fost mutată în funcția de secretar pentru comerț internațional – o slujbă care a însemnat întâlnirea cu lideri politici și de afaceri la nivel mondial pentru a promova PLC din Marea Britanie.

În 2021, la vârsta de 46 de ani, ea s-a mutat la unul dintre cele mai înalte posturi din guvern, preluând locul lui Dominic Raab ca ministru de externe.

În acest rol, ea a căutat să rezolve problema complicată a Protocolului din Irlanda de Nord, prin anularea unor părți ale acordului UE-Marea Britanie post-Brexit – o mișcare pe care UE a criticat-o cu înverșunare.

Ea a asigurat eliberarea a doi cetățeni britanici-iranieni care fuseseră amândoi arestați și reținuți.

Încă din februarie a insistat ca toate forțele lui Vladimir Putin să fie alungate din Marea Britanie

Când Rusia a invadat Ucraina în februarie, ea a adoptat o linie dură, insistând că toate forțele lui Vladimir Putin ar trebui alungate din țară. Dar ea s-a confruntat cu critici pentru că a sprijinit oamenii din Marea Britanie care doreau să lupte în Ucraina.