Actual Politică

În apărarea flancului estic al NATO, Franţa a trimis către România două convoaie de vehicule blindate, dar şi muniţie şi hrană

În apărarea flancului estic al NATO, Franţa a trimis către România două convoaie de vehicule blindate, dar şi muniţie şi hrană

Apărarea flancului estic al NATO este foarte importantă în acest moment. Acest lucru este posibil doar prin ţara noastră, acolo unde două convoaie de vehicule blindate franceze au plecat spre România, în cea mai mare operațiune logistică de după 1990. În paralel, sosesc trenuri cu muniţii, hrană şi material de întreţinere.

În apărarea flancului estic al NATO, Franţa a trimis către România două convoaie de vehicule blindate, dar şi muniţie şi hrană

Primele două convoaie de vehicule blindate de luptă de infanterie (VBCI) au pornit marţi de la baza militară din Mourmelon-le-Grand, estul Franţei, în direcţia României, în cadrul operaţiunii Aigle, menită să întărească apărarea flancului estic al NATO, informează AFP.

Tancuri Leclerc urmează să ajungă de asemenea, în zilele următoare, la baza militară Cincu, în centrul României, pentru a întări această misiune sub comandament francez, lansată pe 28 februarie 2022 ca reacţie la loviturile ruse în Ucraina.

„Franţa îşi onorează angajamentele asumate în faţa NATO şi partenerilor noştri”, a subliniat generalul de divizie Francois Goguenheim, la conducerea Comandamentului forţelor terestre ale Europei continentale de la Lille.

„Nu a mai existat o operaţiune logistică de asemenea importanţă în Europa după (operaţiunea) Daguet”, nume dat participării franceze la coaliţia internaţională formată după invadarea Kuweitului de către Irak, la începutul anilor 1990, a adăugat el.

În jur de zece convoaie trebuie să plece progresiv din Mourmelon pentru a ajunge în România, transportând pe o distanţă de peste 2.000 de kilometri prin Europa circa zece tancuri Leclerc, precum şi în jur de douăzeci de vehicule blindate.

Numărul lor exact, ca şi itinerariul exact, nu au fost precizate de autorităţile militare franceze.

Din cauza mărimii şi greutăţii lor – un tanc Leclerc şi transportorul său blindat au în jur de 100 de tone – aceste convoaie excepţionale vor avea nevoie de şapte-opt zile pentru a ajunge la Cincu. De asemenea, în România le aşteaptă drumurile întortocheate din Carpaţi.

În paralel, trenuri speciale ce transportă muniţii, hrană şi material de întreţinere vor ajunge şi ele în România. O logistică foarte complexă, asigurată de regimentul 516 trenuri din Toul, în departamentul Meurthe-et-Moselle.

La Cincu, armata franceză va supraveghea grupul tactic interarme (GTIA), înarmat de brigada a 7-a blindate cu baza la Lille, şi care ar urma să numere 1.000 de militari până în primul trimestru al lui 2023.