Diverse

În care dintre cele 12 case va locui Regele Charles. Povestea locuințelor regale. Foto

În care dintre cele 12 case va locui Regele Charles. Povestea locuințelor regale. Foto

Unul dintre avantajele de a fi rege este să ai multe locuințe, dar nu orice case, ci palate în toată regula.

În care dintre cele 12 case va locui Regele Charles. Povestea locuințelor regale. Foto

Un inventar al locuințelor regale, despre aceasta veți citi în cele ce urmează. Presa nu poate decât să se întrebe, pe bună dreptate, în care dintre aceste 12 palate va locui, permanent, regele.

Și acesta deoarece timpul liber îl poate petrece majestatea sa oriunde, pentru că pe lângă palate, regele mai are și câteva cabane relativ modeste pentru standardele regale. Despre prezența la Viscri și aici sunt multe semne de întrebare ținând cont de timpul disponibil insuficient ca urmare a îndatoririlor obligatorii, regale.

Practic, regele Charles al III-lea nu va sta în toate acestea. Iar observatorii regali spun că Regele însuși nu are nicio intenție de a încerca să facă acest lucru.

Și totuși nu se știe încă în care dintre case ar putea alege regele să locuiască efectiv, dintre cele pe care le prezentăm, în continuare.

Palatul Buckingham

Clădirea imensă de 775 de camere din centrul Londrei este unul dintre cele mai faimoase simboluri ale Familiei Regale, despre care Infoactual a scris cu ceva timp în urmă.

Sediul administrativ al monarhiei britanice din 1837, aproximativ 50.000 de oaspeți sunt invitați în fiecare an la evenimentele oficiale de acolo, iar în prezent se află în plină renovare. În trecut, Charles „a vorbit despre transformarea ei mai degrabă într-un birou”, după cum povestește istoricul regal Robert Lacey. Regele nu exclude totuși să aibă și un mic apartament lângă biroul de lucru.

Castelul Windsor

Se spune că este cel mai mare și cel mai vechi castel locuit din lume, Windsor a fost casa de weekend a reginei Elisabeta a II-a și a devenit reședința principală a acesteia odată cu începerea pandemiei Covid.

Cât timp va petrece noul rege acolo, însă, rămâne de văzut. Prințul de Wales și familia sa tocmai s-au mutat la Adelaide Cottage, în apropiere, și se anticipează că vor prinde și mai multe rădăcini în zona Windsor. „M-aș fi gândit că va fi mai mult terenul de ștampilat al lui William”, spune istoricul Lacey, cu referire la această locație.

Palatul Holyroodhouse

Deși Balmoral este poate mai cunoscut, palatul de la poalele Milei Regale din Edinburgh este reședința oficială a monarhului în Scoția. La fel ca Palatul Buckingham și Castelul Windsor, este proprietatea Coroanei.

Regina Elisabeta a petrecut acolo o săptămână în fiecare an, găzduind ocazii oficiale și de stat, la fel ca și Regele Charles, când era Prinț de Wales. Are 289 de camere, dintre care 17 sunt deschise publicului.

Castelul Hillsborough

Aflat cel mai recent în centrul atenției când regele s-a simțit frustrat de un stilou care curgea în timpul unei vizite, Hillsborough Castle este reședința sa oficială din Irlanda de Nord – precum și cea a secretarului de stat pentru Irlanda de Nord.

Aici au avut loc negocieri cheie în jurul procesului de pace din Irlanda de Nord. Casa de țară din secolul al XVIII-lea este amplasată în 100 de hectare de grădini și este o atracție populară pentru vizitatori.

Casa Highgrove

Charles s-a mutat la această proprietate din Gloucestershire în 1980 și a remodelat domeniul acesteia. Se spune că fosta sa soție, Diana, nu o plăcea, dar, potrivit profesorului Whitelock, acesta este – alături de Clarence House – locul în care regele se simte „cel mai bine acasă”.

Cu toate acestea, proprietatea este deținută de Ducatul de Cornwall, care, la rândul său, este condus de Prințul de Wales – așa că, dacă va dori să rămână, regele va fi chiriașul fiului său.

Casa Sandringham

Spre deosebire de majoritatea celorlalte reședințe regale, casa de țară din Norfolk este deținută în proprietate privată de monarh, fiind cumpărată inițial de regele Edward al VII-lea și transmisă moștenitorilor săi.

Regina mamă și-a petrecut iernile la această proprietate, iar plimbările familiei regale în ziua de Crăciun acolo au devenit o priveliște familiară. Charles a preluat conducerea proprietății de 20.000 de acri în 2017 și a început să o transforme într-o locuință complet ecologică.

Balmoral

Domeniul Balmoral este, de asemenea, proprietate privată. Dezvoltat de regina Victoria și prințul Albert, Marele Turn al castelului se înalță la 30,5 m deasupra Royal Deeside, în nord-estul Scoției. Regina Elisabeta, care a murit acolo la 8 septembrie, își petrecea în mod regulat lunile de vară pe acest domeniu.

Regele are și el legături puternice cu zona – deținea deja castelul vecin Birkhall, pe care l-a moștenit de la bunica sa, iar el și regina consort și-au petrecut acolo luna de miere.

Casa Clarence

Adiacentă Palatului St James, pe The Mall, clădirea Regency proiectată de John Nash are un farmec mai puțin răspândit decât alte proprietăți regale. „Clarence House este cea mai puțin palatină dintre toate reședințele din Londra”, spune Lacey. Dar se spune că regele o iubește foarte mult.

„Are mari asocieri pentru el, deoarece bunica sa iubită a locuit acolo”, spune Lacey. De asemenea, a fost reședința sa oficială din Londra între 2003 și 2022.

Llwynywermod

Moșia, care se află chiar în afara Parcului Național Brecon Beacons din Carmarthenshire, a fost cumpărată de Ducatul de Cornwall în 2006. O cabană cu trei dormitoare a fost transformată pentru uzul viitorului rege Charles și al reginei consoarte Camilla.

Cuplul Charles – Camilla se cazează acolo în timpul vizitelor lor în Țara Galilor, unde regele vizitează și biserica locală.

Casa Dumfries

Casa de țară Palladian din Ayrshire nu este oficial o reședință regală, dar regele a cheltuit multă energie și resurse pentru a strânge fonduri pentru restaurarea clădirii și a mobilierului Thomas Chippendale, comandat special pentru această casă. El se afla acolo când a fost anunțat că mama sa este grav bolnavă, înainte de a fi transportat cu elicopterul la Balmoral.

Castelul Mey

Situată în Caithness, pe coasta de nord a Scoției, proprietatea – cunoscută anterior sub numele de Castelul Barrogill – a fost cumpărată de regina mamă în 1966, o tranzacție care apare într-un episod din serialul The Crown de pe Netflix. În prezent, se află sub administrarea Fundației Prințului, al cărei președinte este regele. Cele două personalități birtanice, Charles și Camilla, obișnuiesc să se cazeze acolo la sfârșitul lunii iulie și începutul lunii august.

Casa Tamarisk

Cabana de pe Insulele Scilly din Cornwall este amplasată pe un sfert de acru de teren și se pare că regele ar fi stat acolo împreună cu fosta sa soție Diana și copiii lor. În prezent, este disponibilă pentru a fi închiriată ca o cabană de vacanță.

Unele dintre aceste locuințe vin odată cu slujba, altele sunt proprietatea privată a regelui însuși. Există, de asemenea, clădiri aparținând Ducatului de Cornwall, proprietatea privată a Prințului de Wales, unde acesta a avut domicilu, anterior, conform BBC.

Nu se știe exact care va fi locuința de bază, dar, cu siguranță, el este atașat locuințele mai mici, unde trăia pe vremea când era prinț de Wales. Și cum este recunoscut pentru modestia lui, nu va trece brusc la ceva măreț și extravagant.

Foto: arhiva