Lifestyle

În interiorul unei sticle a fost descoperită o bucată de hârtie, pe care a fost scris un mesaj în urmă cu peste 135 de ani

În interiorul unei sticle a fost descoperită o bucată de hârtie, pe care a fost scris un mesaj în urmă cu peste 135 de ani
cartearecordurilor.ro

Peste 135 de ani are cel mai vechi mesaj dintr-o sticlă, iar descoperirea a avut loc relativ recent

În data de 21 ianuarie 2018 a fost descoperit cel mai vechi mesaj dintr-o sticlă. Acest mesaj avea o vechime de 131 de ani și 223 de zile la data cand a fost descoperit. Descoperirea misterioasei sticle a fost făcută de Tonya și Kym Illman (ambele din Australia) pe Insula Wedge, din Australia.

Istoria sticlei care conținea cel mai vechi mesaj descoperit vreodată

În data de 12 iunie 1886, o sticlă de gin (Daniel Visser și Zonen Schiedam) a fost aruncată peste bord de către căpitanii germani de la Barque Paula (portul de origine Elsfleth).

Acesta mesaj conținea o notă tipărită cu:

  • data
  • coordonatele (32,49 sud, 105,25 est)
  • detaliile navei
  • detaliile căpitanului
  • portul de plecare
  • portul de sosire, scris cu cerneală

Nota, de la Deutsche Seewarte din Hamburg, a solicitat căutătorului să trimită mesajul celei mai apropiate ambasade germane, menționând ora și locul descoperirii.

Agenția Germană de Hidrografie și Muzeul Australiei de Vest este instituția care a autentificat vârsta sticlei.

Cum a fost descoperită sticla

Sticla a fost găsită de Tonya Illman, din Perth, după ce a decis să ridice niște gunoaie în timp ce se plimba cu familia ei de-a lungul plajei. Inițial, Tonya Illman, s-a gândit   că va folosi sticla pe post de ornament pentru casa ei. Dar, după ce a desfăcut sticla și a aruncat o privire mai atentă, a observat că în interiorul ei se află o bucată de hârtie care arăta ca o „țigară învelită”. La acel moment, hărtia era prea fragilă și umedă pentru a se desprinde imediat, astfel că familia a luat-o acasă și a uscat-o pentru câteva minute, dezvăluind data înscrisă pe ea, respectiv 12 iunie 1886.

Ca parte a unui proiect de cercetare în curente și rutele de transport maritim, căpitanii germani au aruncat mii de sticle peste bord între 1964 și 1933, potrivit oficialilor de la Western Australian Museum, relatează cartearecordurilor.ro.