Actual Diverse

În pauza orelor de curs, un adolescent și-a înjunghiat colegul de clasă. Se justifică sau nu controalele poliției în școli?

În pauza orelor de curs, un adolescent și-a înjunghiat colegul de clasă. Se justifică sau nu controalele poliției în școli?
Infoactual

În primul autobuz electric din Iași răsuna știrea potrivit căreia o mamă a reclamat poliția la poliție, pentru că oamenii legii ar fi intrat într-o unitate școlară din comuna Jilava, unde au percheziționat elevi, în căutarea armelor albe. Un băiat amenințase că vine cu un cuțit și rănește o persoană.

În pauza orelor de curs, un adolescent și-a înjunghiat colegul de clasă. Se justifică sau nu controalele poliției în școli?

La data de 1 noiembrie 2022, ora 11:30, Poliția Municipiului Tecuci a fost sesizată de directorul unei unități de învățământ din comuna Movileni, județul Galați, cu privire la faptul că, în pauza dintre orele de curs, un elev ar fi fost lovit de un altul cu un cuțit tip briceag.

Polițiștii din cadrul Secției 6 Poliție Rurală Tecuci care au ajuns în scurt timp la fața locului au constatat că cele sesizate se confirmă și au stabilit faptul că, în jurul orei 10:50, în pauza dintre orele de curs, a izbucnit un conflict spontan între doi elevi, de 13 și respectiv 14 ani, din clasele a VII-a și a VIII-a, ambii cu domiciliile în comuna Movileni.

După cum au povestit ulterior cei aflați la fața locului, chiar în timpul conflictului dintre cei doi, elevul de 14 ani ar fi scos din buzunarul pantalonului un cuțit tip briceag, cu o lungime de aproximativ 13 cm, pe care l-a adus la școală de acasă și l-ar fi lovit pe colegul său în zona abdomenului, provocându-i leziuni.

Minorul de 13 ani a fost transportat urgent de către mama sa la Spitalul Municipal Anton Cincu din Tecuci, pentru acordarea de îngrijiri medicale. La scurt timp, însă, a fost transferat la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii, „Sf. Ioan”, Galați, unde a rămas internat, potrivit comunicatului poliției locale.

Cu spray-ul lacrimogen a băgat o colegă în spital

Astăzi, în jurul orei 13:30, directorul Școlii Generale „Ioan Vișoiu” din Chitila a sesizat Inspectoratul de Poliție al Județului Ilfov cu privire la faptul că, un elev, din clasa a VII a, a pulverizat spray iritant – lacrimogen pe holul unității de învățământ. Două eleve au avut de suferit. Una dintre ele a fost transportată la Spitalul Grigore Alexandrescu din București. Băiatul are 13 ani.

Și alte cazuri sporadice

Pe grupurile de socializare, părinții povestesc că și în școlile lor au loc, sporadic, astfel de manifestări ale unor tineri care bravează arătându-și briceagul sau cuțitul. Într-o școală din Iași, de exemplu, un elev de clasa a treia a adus la școală o armă albă, în condițiile în care cu o zi înainte se certase, tot într-o pauză, cu un coleg de școală. Luați la întrebări profesorii, aceștia au justificat prezența cuțitului la copil spunând că era nevoie de el să taie ”plastelina” la ora de educație plastică.

În aceste condiții apare o întrebare oportună: este mai bine să se ajungă ca în situația prezentată în deschidere decât să vină polițiștii și să-i caute de cuțite, ca la Jilava, unde au avut o plângere prealabilă, dar s-au ales și cu o reclamație pentru cercetare abuzivă? O parte a presei i-a călcat în picioare întrebând retoric de ce oamenii legii s-au dus în sălile de clasă să ce?… să-i percheziționeze!? Și părinții, cei răspunzători pentru faptele minorilor, sunt împărțiți în două tabere. Unii consideră un abuz intervenția polițiștilor fără să-i anunțe pe ei și inspectoratul școlar, alții că e utila prezența acestora în școlile unde s-au înregistrat acte de violență.