Actual Diverse

Începând din 2023, românii care își țin banii în depozite la bănci vor avea de suferit mai mult decât până acum. Iată de ce

Începând din 2023, românii care își țin banii în depozite la bănci vor avea de suferit mai mult decât până acum. Iată de ce
agroexpert.md

Din 2023, cei care au mai mulți bani în bănci vor fi loviți, pe lângă inflația care afectează pe toată lumea, și de noua taxare a statului, adică scăderea plafoanelor la Declarația Unică (activități independente etc.).

Ai bani la bancă, plătești la stat

Cu alte cuvinte, dacă ai bani la bancă, ești bun de plată. Iar noile reglementări fiscale intră în vigoare încă de la începutul anului 2023.

Potrivit modificărilor aduse Codului fiscal, dacă depășești anumite plafoane pe venituri va trebui să plătești și contribuția la sănătate. Prin urmare, în cazul de față, e foarte ușor să-l depășești pe cel de șase salarii minime, dacă ai un depozit ceva mai mare.

Trebuie precizat, însă, că deocamdată nu se știe cât va fi salariul minim în anul 2024 (în funcție de care va fi plafonul de șase salarii minime), dar trebuie menționat faptul că cei care încasează dobânzile trebuie să păstreze o parte din banii din dobândă pentru a-i da către statul român. Iar, toate astea se întâmplă pentru că modificările la Codul fiscal prevăd că noile plafoane intră în vigoare odată cu veniturile anului 2023.

CAS 10%, impozit la sursă 10%

De exemplu, dacă cineva a vândut un apartament sau o casă și a depus banii în bancă, va fi obligat să depună Declarația Unică și să plătească 10% CASS. Deci, pe lângă faptul că va plăti cei 10% care sunt reținuți la sursă (impozit pe venit), acea persoană va mai plăti încă 10% contribuția la sănătate, pentru că trebuie să depună Declarația Unică impusă de prevederile legale în vigoare. Făcând un calcul, statul român va încasa, practic, un total de 20% din dobândă, potrivit hotnews.ro.

Ce recomandă specialiștii din domeniu

Întrucât a-ți ține banii în bancă nu este cea mai bună soluție, după cum reiese de mai sus, iată câteva alternative, poate ceva mai bune pentru banii tăi:

  • Păstrează banii în valută. Una dintre cele mai simple modalități de păstrare a banilor este să-i schimbi în valută. Poți obține randamente foarte bune, mai ales dacă vrei să-ți știi economiile în siguranță, pentru o perioadă mai lungă, de peste un an. Iar, pentru a-ți face o idee despre sumele pe care le poți câștiga dacă alegi să-ți transformi finanțele în diverse monede internaționale, utilizează un convertor valutar online avansat.
  • Investește în titluri de stat. Obligațiunile de stat sunt considerate de specialiști o investiție sigură deoarece sunt garantate integral de stat. De asemenea, acestea nu sunt impozabile și poți avea acces la sumele investite oricând ai nevoie.

Dar, ce reprezintă titlurile de stat

Atunci când are nevoie de bani, statul face emisiuni de titluri pe care le cumpără populația. Cu alte cuvinte, statul se împrumută de la cetățeni, contra unei dobânzi, care este fixă. Dobânda se încasează la an și are diferite scadențe, respectiv la un an, la trei sau la cinci ani. Titlurile de stat au valoare mică, de 1 leu, și pot fi tranzacționate pe bursă, de aceea reprezintă o soluție ideală pentru păstrarea economiilor, așa cum a precizat și infoactual.ro.

  • Optează să îți ții banii la un fond de investiții performant. În cazul în care dispui de anumite sume de bani și vrei să le multiplici în viitorul apropiat, atunci poți lua în considerare și fondurile de investiții. Astfel, îți vei asigura un nivel sporit de protecție financiară și vei beneficia de oportunitatea creșterii economiilor. Există o mulțime de fonduri în România, fiecare cu randamente diferite. Acestea sunt o idee foarte bună pentru persoanele care vor să și obțină ceva bani în plus, doar că pentru investiții sunt necesare și sume mai mari.
  • Cumpără bunuri imobiliare. Dacă dispui de bani lichizi și nu vrei să-i ții la bancă, poți să-i investești în bunuri imobiliare. Așadar, poți cumpăra un apartament, pe care să-l închiriezi apoi cu câteva sute de euro lunar. Fără îndoială, vei încasa peste dobânzile primite la depozitele de economii. Iar, pe lângă imobile, poți lua în calcul și terenurile agricole întrucât interesul investitorilor străini în acest sector crește prețurile și face ca piața să se mențină sus. Dar, pe lângă avantaje, nu trebuie să uiți că există și riscuri atunci când te decizi să investești în bunurile imobiliare, de aceea trebuie să iei în considerare și fluctuațiile din domeniu, potrivit agerpres.ro.

În concluzie, trebuie să iei în calcul atât beneficiile cât și riscurile fiecărei opțiuni și abia apoi trebuie să alegi destinația finanțelor, ținând cont, totodată, și de planurile tale de viitor.