Actual International

Începe o nouă invazie? Țările occidentale, sub amenințarea Chinei. FBI a intrat pe fir

Începe o nouă invazie? Țările occidentale, sub amenințarea Chinei. FBI a intrat pe fir
Arhivă

Servicile secrete din SUA și Marea Britanie au atras atenția asupra faptului că guvernul chinez reprezintă o amenințare la adresa țărilor occidentale. Cele două mari puteri spun că China încearcă să fure proprietatea intelectuală și să influențeze politica din statele occidentale.

Înalți oficiali americani și britanici din domeniul aplicării legii s-au întâlnit ieri cu lideri din mediul privat de afaceri și academic pentru a discuta despre ceea ce ei au declarat că este o amenințare serioasă la adresa securității și a economiei reprezentată de China, care încearcă să le fure proprietatea intelectuală și să influențeze politica din țările occidentale, relatează CNN.

În cadrul întâlnirii care a avut loc la Londra, directorul FBI, Christopher Wray, și directorul general al MI5, Ken McCallum, au evidențiat activitatea comună a celor două agenții de securitate pentru a contracara cea mai gravă provocare reprezentată de spionajul și pirateria informatică din partea guvernului chinez.

Directorul FBI a declarant că, pe lângă furtul de tehnologie, China face acum și demersuri pentru a-și proteja economia de orice sancțiuni viitoare în cazul în care ar încerca să preia Taiwanul prin forță. Având exemplul Rusiei, care a fost pedepsită de Occident pentru invazia din Ucraina, China își ia toate măsurile de precauție pentru a nu ajunge în situația acesteia.

„Am văzut China căutând modalități de a-și izola economia împotriva unor potențiale sancțiuni, încercând să se protejeze de prejudicii în cazul în care ar face ceva care să atragă mânia comunității internaționale. În lumea noastră, numim acest tip de comportament un indiciu”, a declarat Wray.

Directorul FBI a arătat estimările recente ale unui studiu al Universității Yale, potrivit cărora întreprinderile occidentale au pierdut 59 de miliarde de dolari ca urmare a conflictului armat dintre Rusia și Ucraina.

„Și dacă China invadează Taiwanul, am putea vedea același lucru din nou, la o scară mult mai mare”, a adăugat Christopher Wray.