International Lifestyle

Începe războiul roboților în Ucraina. Zelenski trimite pe front o armată teleghidată

Începe războiul roboților în Ucraina. Zelenski trimite pe front o armată teleghidată
Twitter

În conflictul armat declanșat de Rusia, Ucraina vrea să se apere și cu ajutorul dronelor. Deja a pus bazele unei armate „de roboți”, din bani strânși din donații.

Ministrul ucrainean pentru transformare digitală, Mihailo Fedorov, a anunţat că aproximativ 6,5 milioane de euro s-au strâns deja din donații pentru proiectul „Armata Dronelor”. Acest program prevede achiziţia, repararea şi înlocuirea operaţională a avioanelor fără pilot, precum şi cursuri de instruire.

„Armata Dronelor” din Ucraina

Oficialul de la Kiev a dezvăluit să numai în prima zi, în conturile Forţelor Armate ale Ucrainei au intrat peste 2,7 milioane de euro. Cei mai mulți bani provin de la companiile mari.

Tipuri de drone

„Peste 3,2 milioane de euro au fost donate Armatei Dronelor de către Maxim Poliakov, antreprenorul ucrainean-britanic din domeniul IT şi tehnologii spaţiale. De asemenea, am primit confirmarea unui sprijin de la Şcoala de Economie de la Kiev şi de la partenerii americani ai acesteia. Şcoala de Economie de la Kiev va transfera 1,8 milioane de euro”, a relatat ministrul pentru digitalizarea Ucrainei, conform Playtech.ro.

Au fost cumpărate două drone Warmate

Potrivit lui Mihailo Fedorov, cu 2,1 milioane de euro (bani pe care ucrainenii i-au donat prin intermediul serviciului Monobank) se cumpără deja două drone Warmate.

Warmate este o alternativă poloneză la drone kamikaze Switchblade, model creat de compania WB Electronics și care este în serviciul Forțelor Armate și Apărării Teritoriale ale Poloniei din 2017.

Este o aeronavă ușoară, care îndeplinește mai multe sarcini în funcție de tipul de cap instalat. Warmate este utilizat în prezent de diverse forțe armate NATO și aliate, fiind capabilă să transporte până la un kilogram de explozibili într-o varietate de configurații.

Război cu arme moderne

A venit vemea ca vehiculele aeriene fără pilot să facă parte din lupta modern, lucru arătat de războiul din Ucaina. Dronele au diverse sarcini, de la supraveghere aeriană la apărare antirachetă. Ele îndeplinesc cerințele războiului modern, este de părere Departamentul de Apărare al SUA.

Pentagonul susținea, în urmă cu două luni, că deține arma care îndeplinește toate cerințele Ucrainei: Phoenix Ghots, o nouă dronă sau vehicul aerian fără pilot (UAV).

Și armata rusă folosește drone, dar pare să se bazeze mai puțin pe ele. Principalul aparat este Orlan-10, un mic UAV de recunoaștere și supraveghere realizat la Centrul pentru Tehnologie Specială din Sankt Petersburg. Are o anvergură a aripilor de 3,1 metri și poate zbura până la 100 de kilometri. Sistemul de recunoaștere are un design simplu: folosește camere din seria Canon EOS-D pentru fotografii aeriene, camere video și termoviziune.