Lifestyle

Incredibil. Oraș plutitor, în Maldive. Nu este un experiment sălbatic, ci planificare împotriva climei viitorului. Video

Incredibil. Oraș plutitor, în Maldive. Nu este un experiment sălbatic, ci planificare împotriva climei viitorului. Video

Când pământul ne fuge de sub picioare, la propriu, ce putem face altceva decât să construim un nou oraș. Aceasta au spus și arhitecții creatori ai unui nou oraș care se ridică acum din Mare și formează o suprafața întinsă de uscat, ca piesele de puzzle, un loc unde în viitor vor fi grădinițe, școli, restaurante, case de locuit și bineînțeles toate cele necesare traiului urban. O singură diferență: natura va fi aceea care va sta la baza acestui nou oraș plutitor din largul Mării.

Incredibil. Oraș plutitor, în Maldive. Nu este un experiment sălbatic, ci planificare împotriva climei viitorului

Un nou oraș, plutitor, se ridică din apele Oceanului Indian. Într-o lagună turcoaz, la doar 10 minute cu barca de Male, capitala Maldivelor, se construiește un oraș plutitor, suficient de mare pentru a găzdui 20.000 de persoane.

Proiectat după un model asemănător cu un coral cerebral, orașul va fi format din 5.000 de unități plutitoare, inclusiv case, restaurante, magazine și școli, cu canale care se vor intersecta între ele, se arată într-un reportaj CNN.

Proiectul, un joint venture între dezvoltatorul imobiliar Dutch Docklands și Guvernul din Maldive, nu se dorește a fi un experiment sălbatic sau o viziune futuristă: este construit ca o soluție practică la realitatea dură a creșterii nivelului Mării.

Foto: Arhitectul Waterstudio.NL/Dutch Docklands/CNN

Arhipelag format din 1.190 de insule joase, Maldive este una dintre cele mai vulnerabile națiuni din lume la schimbările climatice. 80 la sută din suprafața sa se află la mai puțin de un metru deasupra nivelului mării, iar în condițiile în care se estimează că nivelul va crește cu până la un metru până la sfârșitul secolului, aproape întreaga țară ar putea fi scufundată.

Dar dacă un oraș plutește, ar putea să se ridice odată cu Marea. Aceasta este „o nouă speranță” pentru cei peste jumătate de milion de locuitori din Maldive, a declarat Koen Olthuis, fondatorul Waterstudio, firma de arhitectură care a proiectat orașul.

Poate dovedi că există locuințe la prețuri accesibile, comunități mari și orașe normale pe apă care sunt, de asemenea, sigure. Ei (maldivienii) vor trece de la refugiați climatici la inovatori climatici„, a declarat acesta pentru CNN.

Foto: Arhitectul Waterstudio.NL/Dutch Docklands/CNN 

Hub cu o arhitectură plutitoare

În ultimele două decenii, Waterstudio, creatorul și vizionarul acestui proiect, a realizat peste 300 de locuințe plutitoare, birouri, școli și centre de îngrijire a sănătății din întreaga lume.

Olanda a devenit un centru pentru această mișcare, găzduind parcuri plutitoare, o fermă de lactate plutitoare și o clădire de birouri plutitoare, care servește drept sediu pentru Centrul Global de Adaptare (GCA), o organizație axată pe extinderea soluțiilor de adaptare la schimbările climatice.

Patrick Verkooijen, directorul general al GCA, consideră că arhitectura plutitoare este o soluție practică și inteligentă din punct de vedere economic pentru creșterea nivelului mării.

Avem de făcut o alegere: fie amânăm și plătim, fie planificăm și prosperăm. Birourile plutitoare și clădirile plutitoare fac parte din această planificare împotriva climei viitorului,„povestește Patrick Verkooijen, reporterilor CNN.

Anul trecut, de exemplu, inundațiile au costat economia globală peste 82 de miliarde de dolari, potrivit agenției de reasigurări Swiss Re, iar pe măsură ce schimbările climatice declanșează fenomene meteorologice mai extreme, se așteaptă ca toate costurile să crească.

Un raport al World Resources Institute prevede că, până în 2030, proprietăți urbane în valoare de peste 700 de miliarde de dolari vor fi afectate, anual, de inundațiile de coastă și fluviale.

Un oraș normal, pe o linie de plutire

Chiar realizatorul lui spune, mai în glumă, mai în serios, că acesta va fi un oraș normal, pe o line de plutire. Proiectul din Maldive își propune să le realizeze pe amândouă, construind un oraș pentru 20.000 de persoane în mai puțin de cinci ani.

Casele nu vor fi înalte. Culorile fațadelor sunt culorii vii, aprinse, cu aspect vesel, dar și relaxant. Imaginea per ansamblu ne duce cu gândul la o viață liniștită, trăită în bucurie și pace.

Locuitorii se vor deplasa cu bărci, sau se pot plimba pe jos, cu bicicleta sau cu scutere electrice sau cărucioare de-a lungul străzilor nisipoase. Unitățile modulare sunt construite într-un șantier naval local, apoi remorcate și transportate până la orașul plutitor.

Recifele de corali care înconjoară orașul, într-o construcție a naturii, ajută la crearea unui spărgător natural de valuri, stabilizându-l și ajutând locuitorii să nu aibă rău de Mare.

Scopul este ca orașul să fie autosuficient și să aibă aceleași funcții ca și cel de pe uscat. Va exista energie electrică, alimentată predominant de energie solară generată la fața locului, iar apele uzate vor fi tratate la nivel local și vor fi refolosite ca îngrășământ pentru plante. Ca o alternativă la aerul condiționat, orașul va folosi răcirea din Mare, care presupune pomparea apei reci din adâncul mării în lagună, ceea ce ajută la economisirea energiei.

Nu va fi o „arhitectură ciudată„, care se găsește în locații luxoase comandate de super-bogați, ci un răspuns la schimbările climatice și la urbanizare, care este concepută atât practic, cât și accesibil, a mai spus coordonatorul principal al proiectului de mare anvergură.

Primele unități vor fi prezentate luna aceasta, iar locuitorii ar urma să se mute la începutul anului 2024. Întregul oraș urmează să fie finalizat până în 2027.